page contents Книжен ъгъл: Шуберт за сприятеляване
Предоставено от Blogger.

Шуберт за сприятеляване

18.12.12

"Понякога говореха за музика, защото и двамата я обичаха. Друг път изобщо не говореха, пускаха си Шуберт на стария грамофон и слушаха. Никога не обсъждаха смъртта на майката и брата на Една. Не си припомняха детството, нито говореха за бъдещите си планове.

Бяха се споразумели негласно да не засягат взаимно чувствата си и да не се докосват. Дори и съвсем леко. Никакви ръце по раменете на другия, никакво потупване по ръката."

Музиката на Шуберт може да се окаже най-важна, когато не искаш да си спомняш за трудностите от миналото. Тя е крехкият елемент, който може да запази отношенията между двама души, които са преживели твърде много неща. Поне в новия роман на Амос Оз „Между приятели” (Милениум).

Израелският писател отново е задълбал в психическите травми, които могат да нанесат трагедиите в живота. Също като в „Сцени от живота на село” той е събрал на едно място разкази за различни хора, общото между които е, че живеят в един кибуц.

Израелският писател, есеист и професор по литература Амос Оз е роден през 1939 г. в Йерусалим. Завършва философия и литература в Еврейския университет. Първите си разкази пише през 1961 г., последвани от серия статии и есета за арабско-израелските конфликти.

В продължение на четвърт век преподава история и литература и пише книги в родната си страна. От средата на 80-те години е преподавател в Оксфордския университет, Еврейския университет и Колорадо колидж.

През 1997 г. е награден от Жак Ширак с ордена на Почетния легион, член е на Академията по иврит, през 1998 г. получава държавната награда на Израел за литература, а през 2005 г. – наградата „Гьоте”, с която са били удостоени Фройд и Томас Ман.

Автор е на 19 книги, преведени на повече от 37 езика, и на над 450 есета. Проучване на Института за превод на ивритска литература установи, че Оз е най-превежданият писател с израелски произход. През последните години той е сред най-сериозните кандидати за Нобелова награда.

„Между приятели” е десетата книга на Оз, която излиза на български. Преводач е Маргарита Терзиева.