page contents Книжен ъгъл: "Емас" представя: "Три Истанбула" на Митхат Джемал Кунтай
Предоставено от Blogger.

"Емас" представя: "Три Истанбула" на Митхат Джемал Кунтай

11.1.13

Излиза една от десетте най-четени книги от турската литература на всички времена

„Истанбул на абсолютизма” през тридесет и три годишното мракобесническо управление на султан Абдулхамид... И един млад, хубав мъж - Аднан бей, обожаван от четири жени, но стремящ се отчаяно към пари и власт, които да сложи в краката на единствената, нереално красивата, невъзможната Белкъс.

„Истанбул на Конституционната монархия”, на тези, които идват на власт в името на свободата, но се оказват по-лоши и от Абдулхамид... И един преуспял, хубав мъж в разцвета на силите си - Аднан бей, стигнал до върховете на обществото и държавата, притежаващ конаци, карети, милиони и най-красивата  жена на Истанбул и дълбоко нещастен през ледените семейни нощи с все така невъзможната за него Белкъс.

„Окупираният Истанбул” на първенците в раболепието пред властниците,  окупирали страната при цялата нищета на една потъваща империя... И един изпаднал в немилост, застаряващ мъж - Аднан бей, останал без средства, изоставен от фалшивите приятели и от Белкъс, все така недостъпната съпруга, но открил истинските стойности в живота - любовта, която не се купува, и вълшебството, увито в малката люлка до леглото.


Книгата обхваща цял един човешки живот - съдбата на писателя Аднан бей, живял през едни от най-смутните времена в турската история. Три епохи на една рухваща империя – периода на сриването й след Кримската война и управлението на Абдулхамид II, последван от Конституционна монархия, оказала се не по-успешна, и Примирието след Първата световна война и провъзгласяването на Турция за република.

Романът разказва не само за личната история на писателя, израснал в бедност, познал богатства, страсти, любови и разочарования, а и на цяло едно поколение, живяло в размирици, нищета и неизвестност. Една панорама на Турция, чиято история е преплетена в човешките съдби и пречупена през техния мироглед по един невероятно мащабен начин.

Наред със своята интересна, силно противоречива личност, авторът завладява и с галерия от велики, уникални образи, съпоставими само с произведения от световната класика. „Три Истанбула” е роман за превратностите, живота и съдбата, преплетени открай докрай с пулсиращия живот на един вечен град.

Митхат Джемал Кунтай е роден в Истанбул през 1885 година. Въпреки че завършва право, той е сред най-видните турски драматурзи и поети. Написан през 1938 година, единственият му роман, носещ автобиографични елементи, справедливо му донася слава.

Произведението отразява внушителни периоди от живота на Истанбул и се е превърнало във важна референция за събитията и нравите на една епоха.

Освен като историческо свидетелство, с новите израни средства и с впечатляващите психологически анализи „Три Истанбула” отдавна е влязъл в съкровищницата на турската литература и се нарежда сред десетте най-четени произведения от турски автори на всички времена.