page contents Книжен ъгъл: Защо книгоиздаването вече не е същото?
Предоставено от Blogger.

Защо книгоиздаването вече не е същото?

29.1.13

Алберт Бенбасат

Книгоиздаването отдавна не е същото. Докато през XX в. книжният бизнес беше притиснат от електронните медии, то в последните години виртуалният свят промени статута на книгата.

Което някои наричат революция, а други апокалипсис. Какво се случва? Традицията на книжното правене и разпространение, установила се в течение на векове, е на път да се разпадне, като в съзнанието на глобалния потребител на компютри и интернет повечето от отделните му елементи вече отпадат.

Умира ли авторството? Във виртуалното пространство се вихрят грандиозни спекулации с чужди, защитени от Закона, съдържания от всякакъв род - литературни, публицистични, научни, учебни и пр.
Тече прогресивно и повсеместно „копи-пействане" и присвояване, а също и превръщане на комбинации от чужди текстове в грубо съшити пастиши. Тези деяния у нас са съвсем безконтролни, дори имат своите ревностни защитници и сред интелигентните граждани.

Да затрием ли издателствата? Капиталисти-потосмукачи ли са издателите, на гърба на автора и читателя ли паразитират? Превърна ли e-book тази институция в анахронизъм, в цензор, спиращ свободното разпространение на словото? „Ние можем без издателите, те не могат без нас" - тръбят звани и незвани пишещи.

Ала измислил ли е някой по-сполучлива формула за откриване и налагане на добрия автор от намесата на добрия редактор, изчел стотици слаби текстове? Ако доказаната издателска марка бъде елиминирана, няма ли да е свършено с качеството на книгите?

Новият „дигитален морал" си присвоява повече права, отколкото отговорности. Юзърите искат свободен безплатен (хм!) достъп; те искат цялата материално-духовна вселена да бъде складирана в компютъра им, без значение дали някога ще я ползват.

Ако нещо там липсва, трябва да бъде добавено; готови са да го допълнят, без значение чия собственост е било.

Интернет дава шанс и за по-масова употреба на книгата, превръщайки я в леснодостъпно подобие на книга. Възползват се обаче само четящите, които и бездруго ще намерят път до нея. Не-четящият си остава не-четящ дори когато му подариш Вавилонската библиотека - в хартиен или в дигитален вид.

Из книгата "Алиса в дигиталния свят. По въпроса за книгата през XXI век", подготвена от "Кралица Маб"