page contents Книжен ъгъл: Най-българската поредица
Предоставено от Blogger.

Най-българската поредица

18.2.13

Петко Тодоров

Сборниците с народни умотворения излизат 124 години

„Народни песни от Тракия” се явява първият цялостен сборник с песенен фолклор от Централна Тракия (Академично издателство „Проф. Марин Дринов”). Легендарният фолклорист Васил Стоин бил най-спокоен за този район, когато през 20-те години тръгнал да спасява народните песни из Българско записвайки ги. Обнародваните му сборници покриват почти цялата страна, без тази й част. Тук фолклорът бил най-жив.

Стигаха му на този сборник 24-те нотирани оплаквания на покойници. Неописуемо съчетание на драматизъм и интимност. В книжнината такива изпълнения са кът.

Но всичките песни са 1752, записвани са в края на 60-те с магнетофон. Записването и нотирането е от академик Николай Кауфман и Божанка Ганева. Подредени са според мястото им в живота: коледарски, на Васильовден, кукерски, лазарски и т.н.

В тях има повече българска литература от в който и да било от живите ни писатели. Друг е въпросът, че не е измислена формула за ефективно преподаване на нашия фолклор. Той не се пада на матури и кандидатстудентски изпити. Прекалено безпомощно е разграничението между фолклор и литература.

Изданието е №64 в поредицата „Сборник за народни умотворения и народопис” на Българската академия на науките. Нейният първи том излиза през 1889, в началото сборниците били eнциклопедични, там се появява и „Под игото”.

124 години! Нереформиран феодален старец! Който не става за зарибяване на скучаещи курортисти, според логиката на министър Дянков. И който гълта неправомерно много пари на данъкоплатеца за записване на фолклор, за съхраняване, за нотиране, за изучаване, за издаване, според логиката на тинк-танковете. Дянков и тинк-танкове – не ще да е съвсем случайно римуването помежду им.

Едни чичковци решиха, че правилният медиен тон у нас се задава от тинк-танкове. Уважаеми колеги четвъртовластници, разпознаването на видовете национален капитал не е в инструктажа на тинк-танковете, то им е противопоказно. Но е народополезно и здравословно, ако се върши някаква работа - встрани от слугинажа.