page contents Книжен ъгъл: "Червената клетка" - най-тайният отдел на ЦРУ отвътре
Предоставено от Blogger.

"Червената клетка" - най-тайният отдел на ЦРУ отвътре

25.2.13

"Хермес" представя трилър за международния шпионаж от бивш анализатор на ЦРУ

След като защитава магистърска степен по международни отношения, Марк Хеншоу постъпва на работа в ЦРУ. В началото е назначен като анализатор в сектора за наука, оръжия и технологии на международния отдел.

След няколко години преминава специална обучителна програма на ЦРУ и е преместен в отдела „Червена клетка“, който има за задача да изготвя алтернативни анализи на събитията и да предлага нестандартни подходи и решения.

За 13 години работа в ЦРУ Марк Хеншоу получава 17 награди, сред които престижното отличие „Галилей“ на директора на националното разузнаване, което се присъжда за иновативни и креативни решения на проблемите, пред които ще се изправят разузнавателните служби на САЩ в бъдеще.

С паричната стойност на наградата за особени постижения Марк Хеншоу си купува лаптоп. Съпругата му го заплашва на шега, че ако той не осъществи в рамките на една година мечтата си да напише роман, тя ще вземе лаптопа. Всъщност завършването на „Червената клетка“ отнема 5 години, но през това време анализаторът вече знае с какво иска да се занимава занапред. Той напуска ЦРУ и се отдава изцяло на писането. В момента работи по следващото заглавие от поредицата за Червената клетка.

ЗА КНИГАТА

Първата мисия на агента от ЦРУ Кира Страйкър завършва с провал. За наказание тя е преназначена в Червената клетка – специален отдел за алтернативен анализ на политическите събития в света. Там Кира започва работа в екип с особняка Джонатан Бърк. Двамата скоро са включени в строго секретна мисия.

След ликвидирането на китайски шпиони в Тайван директорът на ЦРУ се обръща към Червената клетка със специална задача. Джонатан и Кира трябва да разберат дали Китай планира нападение на Тайван. Единственият човек, който може да им помогне, е двоен агент с кодово име Пайъниър. Той обаче докладва, че китайските тайни служби го следят и го грози арест и екзекуция.

Агент Кира Страйкър получава шанс да изчисти репутацията си. Тя трябва да отиде в Китай и да изведе Пайъниър оттам, защото той има информация, която ще предотврати трета световна война.

От щабквартирата на ЦРУ във Вашингтон до военна платформа в Южнокитайско море и тъмните улички на Пекин, романът въвлича читателя в бясна надпревара с изтичащото време, докато Кира и Бърк се опитват да спасят Пайъниър и да открият топсекретно оръжие на Китай срещу САЩ. Бивш анализатор на ЦРУ, Хеншоу използва експертните си знания за света на международния шпионаж, за да създаде увлекателен и незабравим трилър с автентично звучене.

ИНТЕРВЮ С АВТОРА

Откъде почерпихте идеята за „Червената клетка“?

Обичам романи, в които има вплетена истинска история. Затова изходих от реално случило се събитие и направих проекция на евентуалните последици от него в бъдеще. Докато правех проучвания за книгата, се натъкнах на две любопитни събития, случили се в близост едно до друго, в рамките на шест седмици през 1999 г. Няма да ви кажа кои са тези събития, но читателите ще разберат от книгата. Казах си: „Ако има връзка, ще бъде много интересно“. Останалата част от сюжета се получи от само себе си.

Вие самият сте работили в службите за сигурност, включително в Червена клетка. Какво всъщност представлява този отдел?

Този отдел бе създаден на 13 септември 2001 г. от тогавашния директор на ЦРУ Джордж Тенет. Още в първите минути след като самолетите се врязоха в Световния търговски център, стана ясно, че на службите за сигурност „им липсва въображение“, както по-късно се изрази комисията, разследваща събитията от 11 септември. Всички смятаха подобна атака за толкова немислима, че и дори да бе имало някаква предварителна информация за подготовката й, никой не би я приел на сериозно. Тогава Тенет нарежда на двама от главните анализатори на ЦРУ да основат специален отдел за алтернативен анализ с думите: „Искам да ми казвате това, което никой друг не ми казва, и да държите останалите анализатори под напрежение“. Членовете на този отдел анализират всички събития с особено критично око и не трябва да търсят само прости и логични обяснения.

До каква степен професионалният ви опит се е отразил в книгата?

До голяма степен. Описанията на обстановката и начинът на работа са напълно автентични към 2005 г., но сега нещата там стоят по различен начин. Тогава беше наистина много вълнуващо да си част от екипа. Кира прилича на мен, когато започнах работа там. Джонатан също прилича на мен, но на по-късен етап от кариерата ми.

Докато пишехте, притеснявахте ли се, че можете да споделите информация, която да бъде сметната за класифицирана? От ЦРУ лесно ли одобриха ръкописа ви, или имаха много забележки?

Не се притеснявах много за това. След толкова години работа там съм изградил преценка какво да се разкрие публично и какво – не. Просто написах историята, която исках да разкажа. На моменти сам си налагах цензура. Изпратих финалния ръкопис в ЦРУ и след месец ми дадоха одобрение да го публикувам. Помолиха за няколко малки промени, но бързо и лесно се споразумяхме.

И все пак – колко се промени книгата след цензурата на ЦРУ?

Много малко, както вече казах. Всъщност редакторът ми в издателството направи повече промени.

Изненадахте ли се, когато продуцентската къща на Джони Деп поиска филмовите права за книгата под опция?

Да, защото китайският пазар е много важен за Холивуд и филмовите продуценти внимават в продукциите им да няма нещо, което да обиди китайците. Освен това продуцентските къщи вземат под опция стотици книги, но единици от тях се филмират. Времето ще покаже какво ще се случи.

Работите ли по следваща книга? Самостоятелно заглавие ли е, или ще е продължение на „Червената клетка“?

Работя по втори роман, който ще е част от серията „Червената клетка“. Ако кариерата ми продължи достатъчно дълго, ще напиша и самостоятелно заглавие, но засега се забавлявам с Джонатан и Кира.