page contents Книжен ъгъл: „Да се възползвам всякак от теб“ - женска изповед с неочакван край
Предоставено от Blogger.

„Да се възползвам всякак от теб“ - женска изповед с неочакван край

12.3.13

Романът на Сара Ратаро разчупва стереотипите и предлага различен поглед към любовта и изневярата
 
Виола, доста небрежна и разсеяна майка и съпруга, получава тревожно телефонно обаждане от съпруга си Карло. Трябва да отиде в болницата по най-бързия начин.

В този така драматичен момент обаче Виола се намира в чуждо легло. Облича се набързо, опитва се да се свърже отново с Карло, за да разбере какво се е случило и къде точно да отиде.

И така, с първите слънчеви лъчи за деня и по пустите улици на града тя пристига там, където е трябвало да бъде часове по-рано – до болничното легло на дъщеря си.

И Виола започва да разказва, без дори да си поеме дъх, за един живот, изпълнен с лъжи, страст, изневери, любов, чувство за вина и съжаление.


Изключително интересно авторката представя как под въздействието на шокова ситуация се променя разбирането за нещата: „Неща се губят. Ключове, документи, часовник, игра на покер, съдебен спор. Но можеш ли да си позволиш да си загубиш времето или, дори, главата. Различно е губенето...“.

Така Виола е принудена да израсне и да умре в един миг. В тази нощ, пред леглото на дъщеря си, която е в критично състояние, тя ще плати сметката за всички лъжи, изневери, леки забежки, вечерни и нощни забавления.

Изведнъж всичко, целият ѝ живот се концентрира в екрана на монитора за изкуствено дишане и сърдечна дейност. Настъпил е моментът на истината – ужасът и жестоката действителност я чакат в онази болнична стая, където тя ще трябва да се изправи пред себе си и пред живота, който е водила толкова години, и да вземе най-трудното решение.

Романът на Сара Ратаро „Да се възползвам всякак от теб“ (Ентусиаст) стартира с 20 000 продадени бройки за една седмица в Италия. Според критиката това е откровена женска изповед за живота, изневярата и безвъзвратно изгубеното време.

В „Да се възползвам всякак от теб“ Сара Ратаро се отъждествява със своята героиня, жена, която опитва да преосмисли живота си, без да може да признае грешките си пред своя съпруг.

Романът на Сара Ратаро разчупва стандартите и ни предлага различен поглед за любовта и отношенията между мъжете и жените, като ни оставя в размисъл за живота, който водим и изборите, пред които сме изправени.

За Сара Ратаро

Сара Ратаро е родена през 1975 година в град Генуа и работи за мултинационална фармацевтична компания. Дипломира се с отличие в Университета по биологични науки и получава степен по комуникация на науката. Голямата ѝ страст е писането.

През 2009 година излиза дебютният ѝ роман. „Да се възползвам всякак от теб“ е втората ѝ творба, която издателство „Ентусиаст” публикува за първи път в България.  През май тази година в Италия предстои да излезе следващата книга на Сара Ратаро „Не отлитай надалече“.