page contents Книжен ъгъл: Вечната манипулаторка
Предоставено от Blogger.

Вечната манипулаторка

19.3.13

 "Ема" на Джейн Остин представя "Апостроф"

Издателство „Апостроф“ публикува неостаряващия роман на най-продаваната британска класическа авторка Джейн Остин – „Ема“. Самият крал Джордж V се възхищава от книгите ѝ и ги пази във всеки свой замък.

През ноември 1815 г. Остин е поканена в Лондон и посвещава последния си роман – „Ема“ – на регента. Близо два века по-късно романът продължава да е едно от любимите четива на дамите по света.

В „Ема“ се докосваме до изискания, остроумен и много живописен стил на Джейн Остин. С помощта на думите, тя рисува истинския живот, видян през очите на млада дама с необикновено чувство за хумор.

Произведението по ироничен и забавен начин ни прави съпричастни с живота на провинциалната английска аристокрация от XVIII век. В свое писмо Джейн Остин пише: „Трябва да приемеш предложението за брак само ако бъдещият ти съпруг ти харесва истински. Всичко е за предпочитане и понасяне пред брак без любов“.

В романа „Ема“, смятан от критиците и пресата за най-добрата ѝ творба,  тези думи отекват по интересен и завладяващ начин.

Ема Удхаус е най-известната интригантка в света на литературата и любима героиня  на Джейн Остин. Тя е изискана, привлекателна и има своя прекрасен провинциален дом. Ема има един-единствен недостатък – смята за законно свое право да режисира живота на всички около нея. И е напълно убедена, че те са отчаяно зависими от нейната „помощ“.

Като цяло усилията ѝ да сватосва приятелите си за „подходящи“ партньори се увенчават с успех, но има случаи, в които наивно „оплита конците“ и малко злоупотребява с властта и способността си да манипулира хората.

Точно тази наивна вяра в непогрешимостта на собствената ѝ преценка за малко да стане причина самата Ема да се размине с любовта на живота си – господин Найтли.

В този роман се заплитат толкова много любовни нишки, че съвременният читател ще закопнее за света на английската аристокрация от XVIII век и неговото бурно романтично съществуване в преследване на истинското чувство на близост.

Първото издание на романа „Ема“ излиза малко преди смъртта ѝ през 1816 година. Джейн Остин описва работата си по романа като „малко парченце слонова кост, не по-голямо от няколко сантиметра, което обработвам с толкова нежна четка, че въпреки огромните ми усилия, резултатът е почти незабележим...“, но това е излишна скромност.

Във Великобритания произведението заема челните места в класациите на любими книги – през 2003 г. е на второ, а през 2007 г. – на първо място.  В класацията на Стоте най-велики романа за всички времена на The Observer, „Ема“ е на 9-та позиция.

В киното и театъра сюжетът е любим и се радва на множество интерпретации. Две от най-известните превъплъщения в героинята на Джейн Остин са на Гуинет Полтроу и Кейт Бейкинсдейл.

За Джейн Остин

Джейн Остин е родена на 16 декември 1775 г. в Стивънтън, Хемпшир. Втората дъщеря и предпоследно дете в семейството на Джордж Остин и съпругата му Касандра Лий. Израства в голямо семейство с шест братя и една сестра –  Касандра, с която е много близка. Баща ѝ произхожда от стара кентска фамилия, а майка ѝ е дъщеря на дворяни от стар, но обеднял род.

Джейн Остин е един от най-ярките творци в английската литература от ХVІІІ в. За личността ѝ се знае сравнително малко, предимно от спомени на семейството и от оцеляла кореспонденция със сестра ѝ Касандра.

Романът ѝ „Разум и чувства“ печели огромна популярност. Други световно известни  творби на авторката са „Гордост и предразсъдъци“ и „Ема“. Джейн Остин умира на 41-годишна възраст от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър.