page contents Книжен ъгъл: Мерседес Монмани за книгите - само днес, само в "Книги завинаги"
Предоставено от Blogger.

Мерседес Монмани за книгите - само днес, само в "Книги завинаги"

5.3.13

Мерседес Монмани води седмична рубрика за литературна критика в авторитетния мадридски вестник „АВС”.

Тя е признат познавач на литературата на Холокоста и еврейската литература въобще, на съвременната испанска и европейска литература и гостува у нас по повод честването на писателя Анжел Вагенщайн.

Тя е родена в Барселона, но по-голямата част от живота си прекарва в Мадрид. Изучавала е журналистика и френска филология в Университета Комплутенсе в Мадрид, специализирала е съвременна и европейска литература.

Мерседес Монмани е издавала поезия, литературна критика, била е сътрудник в издателство и е давала редакторски съвети за различни публикации. Тя е превеждала автори като Вислава Шимборска, Клаудио Магрис, Алваро Мутис и др.

В момента Монмани е редактор на колекцията от литературни есета „Златният клон” на издателство „Уерга и Фиеро”. Публикувала е книгите „Ново френско писание”, „Детството на писателя”, „Дон Кихот в Карпатите” и „Женски животи”.

С нея се срещна колегата ни Георги Митов-Геми, а в превода им съдейства Дора Цветкова от Посолството на Испания в София. Очаквайте ексклузивното интервю и репортаж от честването на Анжел Вагенщайн в Книги завинаги, 5 март, 17 часа, 88 ФМ