page contents Книжен ъгъл: Без вампири и магьосници
Предоставено от Blogger.

Без вампири и магьосници

4.3.13

Момиче на 16 търси брат си из големия град, градът е Йерусалим – в романа „Ще бягаш ли с мен?” на Давид Гросман (изд. „Алтера”). Брат й изчезнал от дома преди година заради наркотици. Сега и тя изчезва, трябва да се крие, обръсва си косата, това на корицата е профилът й.

Но в суматохата изгубва кучето си, не може без него, което пък е намерено от неин непознат връстник. Връстникът тръгва с кучето да я търси.

Голям град, наркотици, зависими младежи, разбойници, които се възползват от тях за да трупат лесни пари, преследване като в криминале...


Романът на израелския писател припомня важен дефицит на българския книжен пазар: юношеското четиво. Което не се компенсира от Хари Потър и други магьосници, от вампири и други подобни и от всякакво фентъзи.

Някой специалист в материята бива да помисли защо то изчезна и от темите на българските писатели.

„Ако децата са цветята на живота, това дете беше цъфтящ кактус” – 10-годишно момче, пищи невъзпитано на летището. Не иска да се качва: „Маменце, самолетът ще падне!”.

Момчето е забелязано от един и той веднага се обажда по тефона си. Човекът е от различните, той пък е забелязан от полицай, който има око за тях – в романа „Нов патрул” на Сергей Лукяненко (изд. „Инфодар”).

Припомняме: Лукяненко с „Нощен патрул”, „Дневен патрул”, „Сумрачен патрул”, „Последен патрул”. Този е нов, пише го на корицата.

Писателят, който сбърка разбирачите – дали неговото е фентъзи, или научна фантастика, или между двете, или извън тях. И който не им помогна.  Някои съзряха дългата ръка на братя Стругацки. И специалността на Лукяненко: лекар психиатър...

Онова момче е ключова фигура в новата история, иначе основните му герои са пак тук и романът тече в изпитаните релси.

П.Т.