page contents Книжен ъгъл: Един баск лети за Ню Йорк
Предоставено от Blogger.

Един баск лети за Ню Йорк

4.3.13

„Ентусиаст“ представя „Билбао – Ню Йорк – Билбао“ - дебютния роман на Кирмен Урибе, спечелил престижни награди
„Билбао – Ню Йорк – Билбао“ е първият роман на Кирмен Урибе, смятан за един от най-ярките новатори на съвременната литература в Испания. Това е книга за пътуването на автора от Билбао до Ню Йорк, време, в което той разсъждава и разказва за семейството си и родната баска страна.

Въпреки че историята в  „Билбао – Ню Йорк – Билбао“ е доста лична, тази книга ни запознава с Баските – една от малкото до сега нерешени големи загадки на Европа.

Кои са те? Откъде са дошли? Защо езикът, който говорят, толкова се отличава от всички останали езици на народите по света? Въпросите са много, малко са достоверните отговори както и чистокръвните баски.

Действието на „Билбао – Ню Йорк – Билбао“ се развива по време на полет и разнищва историята на три поколения от едно семейство. Главният герой, самият Кирмен Урибе, тръгва за Америка, като пътува през Франкфурт до Ню Йорк.

Подобно пътуване са предприемали и други баски в по-стари времена, но тогава е било по вода и е отнемало месеци.

От въздуха младият мъж поглежда към родната си Баския и най-вече към историите, разказвани в семейството: за дядо си Либорио Урибе, чийто кораб носи загадъчното име „Двама приятели“, за леля си Маргарита, която открива загубената си венчална халка в корема на рибата, която приготвя за обяд, за годеницата си и още многo незабравими семейни разкази.

Когато Либорио Урибе разбира, че ще умре, той пожелава да види за последен път картината на Аурелио Артета. Кирмен е заинтригуван от тази картина и покрай проучванията си научава много за приятелството на художника с друга голяма личност – архитекта Бастида.

На борда на самолета героят се запознава с афроамериканката Рената, с която говорят за историята на родните им места. Колкото и невероятно отдалечени да са Африка и Баскияq двамата откриват много прилики.

С романа „Билбао – Ню Йорк – Билбао“, носител на Националната награда за проза (2009), на Националната награда на критиката (2008) на баски език,  Наградата на фондация „Рамон Рубиал“ за популяризиране страната на баските и на Наградата на Сдружението на книжарите – Еускади, Кирмен Урибе дебютира по бляскав начин.