page contents Книжен ъгъл: "Скакалци в програмата" или Денят започва с... фантастика
Предоставено от Blogger.

"Скакалци в програмата" или Денят започва с... фантастика

30.4.13

Водещи Георги Ангелов, Георги Илиев и издателство „Ентусиаст“

Българските „галактически стопаджии“ подлагат на изпитание стабилността на света в сборника фантастични разкази „Скакалци в програмата“

Скакалецът е древен символ на астралното пътуване, той има способността да скача през времето и пространството, където съществуват истинските тайни за живота. И може да скача само напред – никога встрани или назад. Така че, когато се появи, значи сте стъпили на правилния път, той е предвестник на добри новини за цялата общност.

Това е точната характеристика на сборника фантастични разкази „Скакалец в програмата“, съвместен проект на „Денят започва с култура“ (БНТ), провел конкурса за фантастичен разказ и издателство „Ентусиаст“. В конкурса взеха участие над 40 автори, от които са включени само 24 разказа.

Авторите „скачат“ през времето и пространството и запълват глада по актуална космогония и космология, и вакуума в последните години между световните автори на научния и приказен логос, и българските „галактически стопаджии“. И, както при всяка добра литература, скокът е напред, и носи добри новини за общността на феновете на фантастиката, които могат да бъдат истински щастливи от продължаването на традицията на „Библиотека „Галактика“, списанията „Космос“ и „Наука и техника“.

Разказите подлагат на изпитание стабилността на света, открояват безграничната му пластичност, спорят с консервативния бит на мисленето и са истински „хомо луденс“ на въображението.

Сборникът доказва, че фантастиката е най-древният фолклор и отговаря на въпроса какво е мястото ѝ в изкуството. Известни или начинаещи, авторите-фантасти в сборника разполагат с много по-голяма свобода от колегите си писатели и уреждат проблемите на обществото със силата на въображението.

Те свързват нереалния свят с проблемите на собственото си съществуване днес и сега – минават през приключенията в търсене на нови форми на живот до обезсърчителната перспектива за невъзможност за пътуване извън Слънчевата система, навлизат в библейската тематика със забележителен философски потенциал, атакуват привидното спокойно всекидневие със силите на свръхестественото и странното, смразяват ни с готика и се надсмиват над абсурда на българската действителност.

Фантастиката и фентъзито в „Скакалци в програмата“ са „като спортен уред за мисълта, не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш до всякъде“.

За авторите

Авторите на този сборник са избрани от конкурса за фантастичен разказ на предаването „Денят започва с култура“ (БНТ) от съставителите на сборника, водещия на предаването Георги Ангелов и редактора Георги Илиев. Някои от тях са ветерани в жанра, други са начинаещи в него, но в сборника всички те дават шанс на почитателите на фантастиката да сверят часовника си с българската фантастична вселена. Обединява ги различието в мисленето и настроението, оригиналните хрумвания и способността им да се изразяват чрез кратката форма на разказа.