page contents Книжен ъгъл: Любов и насилие кръстосват шпаги в „Ти срещу мен“ на Джени Баум
Предоставено от Blogger.

Любов и насилие кръстосват шпаги в „Ти срещу мен“ на Джени Баум

9.4.13

Романът на Джени Даунам „Ти срещу мен“ (Ентусиаст) е провокативна история за силата да направиш правилния избор и да платиш цената за него. 

За главните герои Майки и Ели няма лесни решения, разкъсвани между лоялността към семейството и желанията на сърцата им,  те неизбежно ще наранят близките си.

Майки се бори с всички сили за семейството си, но баща му не живее с тях, а майка му е алкохоличка, която прекарва голяма част от времето затворена в стаята си.

И Майки е този, който носи отговорността за двете си сестри – малката Холи и петнадесетгодишната Карин. Когато Карин споделя, че е изнасилена на едно парти от по-голямо момче, Майки започва да търси справедливост, дори с цената на физическа разправа.

Ели живее с брат си Том и родителите си в голяма и богата къща. Но семейното спокойствие на тези представители на средната класа в Англия е взривено, когато Том е обвинен, че е изнасилил Карин.

Той отрича всичко и твърди, че Карин му се е предложила сама, била  пияна и е заявила, че е изнасилена, когато е изтрезняла и се е почувствала засрамена и ядосана, че той вече не се интересува от нея. Ели обича брат си и естествено иска да го защити.

Майки и Ели би трябвало да се мразят, би трябвало да споделят тази омраза и горчивината един към друг на своите семейства. Вместо това, те се влюбват. Романът носи също  наситеността и темпото на най-добрите криминални истории и читателите се люшкат между моралните дилеми на главните герои.

Как гледаме на акта на изнасилване? Кой е виновен в един такъв  акт? Насилникът? Дали жертвата не го ли е предизвикала сама?  

Авторът подчертава, че престъпленията имат много последствия и засягат не само жертвите, а много други хора около тях – приятелите, семейството, социалния кръг. Ние често симпатизираме на жертвите и забравяме техните семейства, семейството и приятелите на престъпника.

„Ти срещу мен” разказва за последствията от една трагедия и представлява хроника на всяко страдание и на всяка жертва, които чувстват и правят близките и приятелите на двете семейства. Силата на романа е,  че чудесно и пълнокръвно представя и двете страни, и двете гледни точки към тази драма.

Но все пак това е история за любовта на Майки и Ели. Една изключително силна книга, която провокира истинската чувствителност на читателите, в която има място и за черно-бялото разбиране за добро и лошо, но и  за истинските цветове на живеенето, в основата на което е любовта. 

За Джени Даунам

Джени Даунам е бивша актриса. Тя се отказва от сцената, когато ражда втория си син и се отдава изцяло на грижите за децата си. До излизането на първия ѝ роман е самотна майка, която живее от социални помощи в Източен Лондон.

Започва да пише първия си роман „Преди да умра“, за да оползотвори огромната енергия, която не използва, след като прекратява актьорската си кариера. Романът се превръща в бестселър и правата за публикуването му са продадени в повече от 30 страни. „Ти срещу мен“ е втората ѝ книга.