page contents Книжен ъгъл: Само в "Книги завинаги": Чуйте Марио Варгас Льоса пред 10 български журналисти
Предоставено от Blogger.

Само в "Книги завинаги": Чуйте Марио Варгас Льоса пред 10 български журналисти

21.5.13

Марио Варгас Льоса произнася слово при удостояването му с Доктор хонорис кауза на Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Носителят на Нобеловата награда за литература Марио Варгас Льоса пристигна в България в края на миналата седмица. Поредица от събития белязаха неговото 3-дневно гостуване, осъществено под патронажа на Посолството на Испания в България и със съдействието на Институт Сервантес и издателствата „Колибри” и „Хермес”.

Въпреки натоварената си програма в България, Марио Варгас Льоса отдели време за 10 представители на български медии, членове на Сдружението на испаноговорящите журналисти у нас. Какво сподели за политиката, културата и литературата самият Марио Варгас Льоса по време на тази среща, на която присъства и участва колегата ни Георги Митов-ГеМи ще чуете в "Книги завинаги" днес, 21 май от 17 ч. на 88 ФМ.

Български и чуждестранни експерти участваха в международния симпозиум „Марио Варгас Льоса. Картографии на любовта и властта”, организиран от Катедрата по испанистика и португалистика на Софийския университет. На тържествена церемония испано-перуанският писател бе удостоен с титлата „Доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Освен това, Марио Варгас Льоса успя да се срещне със своите читатели в препълнената аудитория 65 на СУ.

Обширното литературно творчество на Марио Варгас Льоса обхваща 17 романа на испански език, преведени на различни езици и повечето екранизирани, а също и забележителни есета. Писателят е работил като журналист и до днес е обгърнат от вниманието на множество световни медии. Освен Нобелов лауреат за литература(2010г.), Варгас Льоса е член на Испанската кралска академия на езика и е носител на редица награди за литература на испански език, между които наградата „Сервантес“, наградата на Принца на Астуриас.

Чуйте какво каза Марио Варгас Льоса пред колегата ни Георги Митов-ГеМи и испаноговорящите журналисти в България по Алма Матер Класик ФМ от 17 ч.

Кои световноизвестни автори гостуваха в България заедно с Марио Варгас Льоса? Какво споделиха те, както за Нобеловия лауреат и вече Доктор хонорис кауза на СУ, така и за собствените си творчески проекти? Всичко това ще разберете в едно от следващите издания на „Книги завинаги“ в ексклузивните интервюта на  Георги Митов-ГеМи.