page contents Книжен ъгъл: "Емас" представя: "Даровита" - смразяващ дебют на Кристин Кашор
Предоставено от Blogger.

"Емас" представя: "Даровита" - смразяващ дебют на Кристин Кашор

31.5.13

Ако имаше способността да убиваш с голи ръце, какво щеше да правиш с нея?

„Даровита“ е дебютният роман на младата Кристин Кашор, който вече е преведен на над 30 езика. При излизането си през 2008 г. книгата директно се изстрелва на челните места в класациите и се настанява удобно в сърцата на милиони фенове.

„Даровита” е последвана от още две книги, излезли през 2009 и 2012 година, които за разлика от повечето поредици юношески фентъзита, не са продължения, а „придружители”, доразвиващи вълнуващия фентъзи-свят на Кристин Кашор.

Книгата е сред най-добрите заглавия за 2008 г. на „Пъблишърс уикли“, „Амазон“ и Американската библиотечна асоциация, номинирана и наградена e с множество награди. А тази година са купени и правата за екранизация на цялата трилогия, като по филма ще работи продуцентът Табрез Нурани („Животът на Пи”).
„Даровита” е убедителен роман, ангажиран с въпросите за идентичността, истината и самостоятелността. Лейди Катса е Даровита, родена с магическа дарба, която я прави едновременно страховит аутсайдер и ресурс за експлоатация. Нейната особена Дарба – ненадминатата ù способност да убива – е използвана от чичо ù, краля, за да измъчва и наказва. В същото време Катса тайно въздава справедливост из Седемте кралства заедно със създадения от нея Съвет.

Когато по време на мисия се сблъсква със странен принц с мистериозна Дарба, тя вижда разрушителните изкушения на покварената власт, но също така придобива смелост да вярва в другите – и в себе си. Катса успява да се опълчи и да се освободи от тираничния си чичо и двамата с По поемат към далечно кралство, подвластно на патологично луд владетел. Там ги очакват опустошителни открития…

Корицата на издателство „Емас” е първият книжен проект на младата художничка Златина Зарева.

***
„Катса познаваше природата си. Разпознаваше я тутакси, щом застанеше лице в лице с нея – чудовище с едно зелено и едно синьо око, с вълча, озъбена муцуна. Свиреп звяр, изливащ необуздания си гняв върху приятелите си, убиец, служещ като отдушник на кралската ярост.
 Странен беше този звяр обаче, защото под повърхността му дремеха страх и негодувание от собствената му жестокост. Кореше се, че причинява болка. А понякога сърцето му въставаше срещу жестокостта.

Ако чудовището спре да се държи като чудовище, престава ли да бъде такова? Превръща ли се в нещо друго?”

***

Катса живее в свят, в който хората, родени със свръхчовешки качества – Даровитите, предизвикват страх и са експлоатирани от владетелите си. А Дарбата на Катса всява ужас дори в собственото ù сърце. Тя е способна да убие човек с голи ръце още от 8-годишна. Съдбата ù се управлява от нейния чичо Ранда, крал на Мидлънс, и от Катса се очаква да изпълнява поръчките му – да наказва и измъчва тези, които са го предизвикали.
Когато среща принц По, Даровит боец, Катса дори не предполага как ще се преобърне животът ù.
Не е предполагала, че ще разбере истината за Дарбата си, истината за себе си. Или ужасната тайна, скрита далеч – тайна, която може да погуби света им само с думи…