page contents Книжен ъгъл: Амир Вайе Охеда - един забранен писател пред "Книги завинаги"
Предоставено от Blogger.

Амир Вайе Охеда - един забранен писател пред "Книги завинаги"

18.6.13

Интервю на Георги Митов-Геми след 17 ч. на 88 ФМ
Амир Вайе Охеда е носител на наградата “Варгас Льоса” за роман, автор на документалния бестселър "Хавана Вавилон. Проституцията в Куба".

За романа си „Между страха и сенките” получава номинация за Международната награда Дашиъл Хамет, като книгата е избрана сред петте най-добри криминални романа, публикувани през 2004 г. на испански език в целия свят. Повечето от книгите му са забранени в Куба.

Той гостува в София по повод международния симпозиум, посветен на Марио Варгас Льоса, който се проведе в края на миналия месец в СУ. Роден е в Гуантанамо през 1967 г. Завършил е журналистика в Универсидад де Ориенте (Източният университет) в Сантяго де Куба. Член е на Съюза на кубинските писатели и артисти и на Съюза на кубинските журналисти.

Амир Вайе Охеда е носител на множество престижни литературни отличия както на Острова на свободата, така и в Доминиканската република, Колумбия, Германия. Като журналист е сътрудничил на редица кубински и световни списания, като има публикации в Испания, Мексико, Коста Рика и др. През 2007 г. Охеда спечели и наградата за разследваща журналистика, кръстена на името на аржентинския писател Родолфо Уолш.

По време на конференцията в СУ Амир Вайе Охеда запозна присъстващите с влиянието на официалната забрана на Варгас Льоса в Куба върху изграждането на кубинската белетристика в края на XX век.

Но по какъв начин кубинският писател и журналист разпространява своето творчество извън Острова на свободата и кои са кубинските герои, които изследва, чуйте в интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми със самия Амир Вайе Охеда днес след 17 ч. в "Книги завинаги" на 88 ФМ.