page contents Книжен ъгъл: Рикардо Сумалавия - един магически реалист в "Книги завинаги"
Предоставено от Blogger.

Рикардо Сумалавия - един магически реалист в "Книги завинаги"

4.6.13

Заедно с Марио Варгас Льоса в България гостуваха множество писатели, с които предстои да ви срещнем в "Книги завинаги". Първият от тях е перуанският автор д-р Рикардо Сумалавия. Той е завършил магистърската си степен по перуанска и латиноамериканска литература в Националния университет на Сан Маркос, Перу.

Д-р Сумалавия е създал няколко сборника с къси разкази, като последният е озаглавен „Минималистична енциклопедия“. „Българите трябва да запомнят името на Марио Варгас Льоса, защото това е авторът, от който се нуждаят, тъй като докато им показва целия свят, те научават също така много повече за себе си“, споделя д-р Рикардо Сумалавия пред колегата ни Георги Митов-ГеМи.

Няколко години той прекарва в Южна Корея и завръщайки се в Перу става първият и единствен изследовател на корейската култура в испаноезичната част на Америка. Днес преподава в Католическия университет на Перу и е координатор на Центъра за източни изследвания към този ВУЗ. Освен това

Рикардо Сумалавия е директор на Колекция Underwood, издавана в Лима с цел насърчаване на младите перуански писатели и е основател и съавтор на арт-списанието “Nudos“, което излиза в Бордо. Чуйте повече за магическия реализъм в Перу, за бъдещето на перуанската литература и следващите авторски проекти на д-р Рикардо Сумалавия в интервюто на ГеМи днес в "Книги завинаги" след 17 ч. на 88ФМ.