page contents Книжен ъгъл: Да открием Джойдийп Рой-Батачаря с "Разказвачът от Маракеш"
Предоставено от Blogger.

Да открием Джойдийп Рой-Батачаря с "Разказвачът от Маракеш"

22.7.13

Ако историята беше танц, „Разказвачът от Маракеш“ притежава неподозирана грация

Джойдийп Рой-Батачаря е роден в Джамшедпур, Индия и живее в Ню Йорк. Първият му роман, „Клуб Гейбриъл“ е публикуван на осем езика в шестнайсет страни.

„Разказвачът от Маракеш“ (Ентусиаст) е първият роман от амбициозен цикъл, чието действие се развива в ислямския свят. Очарован от централното място, което заема устното слово в традиционните култури на арабските народи, Джойдийп Рой-Батачаря развива до съвършенство темата за разказвачеството в омагьосания свят на романа си.


Авторът е откритие за българския читател и предлага гледната точка на един различен и малко познат свят към усилието да се справим с изместването на ключовия модел от култура на задълбоченото знание към информационната култура, доминирана от Интернет, също както преди 2500 години е съществувало изместване от устното слово към писменото.

Водещата нишка за Джойдийп Рой-Батачаря е, че всички цивилизации са започнали с устна култура, а мюсюлманските страни са сред последните бастиони, където са оцелели фрагменти от устното слово, запазени от традиционните разказвачи в Маракеш, Фес, Тимбукту, Дамаск, Анатолия, Кандахар, Табриз и Самарканд.

Всяка година Хасан, разказвачът-бербер на истории, събира слушателите си на централния площад на Маракеш, за да им припомни за изчезването на млада двойка чужденци преди няколко години от същия този площад. Спомените на Хасан се редуват с тези на слушателите му, които от своя страна стават сами служители на „устната култура“ и  раждат своите истории и тълкувания в историческия пъзел на истината за реални хора и събития.

Провлаченото разплитане на криминалната нишка с „авторски версии“ на всеки слушател ни потапя в ритъма на безвремието, типичен за тази култура. Авторът предизвиква читателя да надникне под повърхността на написаното като го лишава от готово поднесения отговор и го кара да потърси скритото значение –личен философски поход – облечено в дрехите на литературата.

Атмосферата на средновековния град Маракеш с един от най-големите площади в Африка ни разкрива коренно различен свят, където се вихрят какви ли не представления, истински „Сирк дьо Солей“, който е на стотици години и е успял да остане малко или повече непроменен. За Джойдийп Рой-Батачаря съчетанието от история, Африка, магия, Сахара и безвремие е любов от пръв поглед, Маракеш и Джама ел Фна отворят портал в ума и сърцето към мюсюлманския свят и подканват към непрестанно духовно пътуване.

Джойдийп Рой-Батачаря посява семенцата на въпросите за естеството на разказването на истории в ума на читателя с надеждата разговорът да продължи, дори след като книгата е прочетена.