page contents Книжен ъгъл: Нова среща с Линкълн Райм, парализирания детектив
Предоставено от Blogger.

Нова среща с Линкълн Райм, парализирания детектив

22.7.13

"Ера" представя "Професионалистите" на Джефри Дивър

Милиони почитатели признават Линкълн Райм, парализирания детектив, за най-оригиналното откритие в жанра. Останал неподвижен от кръста надолу вследствие на инцидент в метрото, той е затворен в нюйоркския си дом, а достъпът му до външния свят е неговият партньор Амелия Сакс и цял екип полицаи. В апартамента си Райм разполага с лаборатория, а събраните улики се анализират на място.

Първият роман за Линкълн Райм -„Колекционерът на кости“, е филмиран с Дензъл Уошингтън в ролята на Райм и Анджелина Джоли в ролята на Амелия Сакс. Филмът постига значителен успех и по продажби, и по възторжените реакции на зрителите и критиците.

Дивър е и първият в криминалната литература, който отделя специално внимание на криминологията. По-късно тази идея е разработена от други автори, в телевизионни сериали и филми.


Запазена марка на автора са множеството обрати, интелигентните персонажи и неочаквания край, а действието в книгите му винаги се развива в рамките на няколко дни.

Почитателите на Дивър отдавна са разбрали, че да четеш неговите романи е като да играеш срещу гросмайстор – тъкмо си мислиш, че си отгатнал следващия ход, и авторът те хвърля в шах. Острите завои в сюжета на трилърите му са характерна черта, професионализмът в описваните разследвания – без аналог, а напрежението преследва читателите до самия финал.

Едно от нещата, които поддържат интереса към романите на Дивър, е умението да изненадва с неочаквани сюжети, без да изневерява на стила си. Във всяка от книгите си той изследва познати явления и обекти в дълбочина и от перспектива, неизвестна на мнозинството читатели.

В "Професионалистите" американски гражданин е застрелян от снайперист на Бахамите. Изстрелът е почти невъзможен, наричат го куршум за милиони. Улики липсват, а местните власти не желаят да сътрудничат.

Жертвата е Робърт Морено, популярен с антиамериканската си позиция. Заместник прокурор Нанс Лоръл знае, че убийството е целенасочено и заповедта идва от най-високите етажи на властта в САЩ. Тя дори може да назове името на поръчителя и няма да позволи на правителството да се размине като пренебрегва върховенството на закона.

Необходими са й неоспорими доказателства, за да поведе една трудна, неравностойна и жестока съдебна битка. С риск за кариерата и живота си Лоръл се обръща към Линкълн Райм и Амелия Сакс.

Заинтригуван от особената сложност на случая Райм приема задачата.

Докато Сакс проследява стъпките на Морено в Ню Йорк, Райм пътува до мястото на престъплението в Насау. Скоро самият той се превръща в мишена.

А някой започва систематично да премахва всички доказателства и свидетели. Разследването на Райм се превръща в смразяваща битка срещу изключително интелигентен и хладнокръвен убиец.

За автора:

Юристът Джефри Дивър предпочел писателския занаят пред съдебните зали – за радост на многобройните си почитатели. Още докато следва право и журналистика, в списание „Алфред Хичкок“ се появяват първите му разкази. През 1990 г. везните окончателно се накланят в полза на белия лист и той се отказва от адвокатска практика.

Следва поредица трилъри, които бързо завладяват територии на пазара, пренаситен от образци на този жанр. Джефри Дивър се превръща в един от признатите майстори в криминалния жанр.

Той е автор на романите „Колекционерът на кости”, „Убийте Райм”, „Дванайсетата карта”, „Часовникаря”, „Спящата кукла”, „Обект № 522”, „Не се обръщай”, „И няколко червени рози”, „Сенчеста зона”, „Пастирът”, „Картбланш” и “Твоята сянка”.