page contents Книжен ъгъл: Жак Атали: Светът се балканизира
Предоставено от Blogger.

Жак Атали: Светът се балканизира

22.7.13

Петко Тодоров

Французинът измисли глобална конституция

„Глобализация на пазарите без глобализация на държавата може да доведе единствено до недостатъчно търсене и масова безработица и да благоприятства развитието на индустриални монополи”, пише Жак Атали в „Кой ще управлява света утре?” (изд. „Рива”).

„Ще се развият неформалната икономика, фалшифицирането, пиратството, криминалната икономика. Светът все повече ще заприлича на гигантска Сомалия. Ще бъде разпънат между глобализацията на заплахите, от една страна, и балканизацията, от друга”. Въпросът е във въпроса от заглавието.

Той няма да е отделна държава. Щатите ще го могат все по-малко, Китай – все повече, но и все повече няма да го иска. Това ще е световно правителство и най-вероятно то ще се роди след световна катастрофа.

Атали е заделил повече от половината си страници за исторически анализ на идеята за световно правителство – от вярата, че боговете управляват света до трансформацията от групировката Г-8 към Г-20.

Идеята за световно правителство е била винаги спасителна. „Световният пазар не може коректно да функционира без световна правова държава, правовата държава не може да се прилага без държава и никоя държава, дори и световна, не може да просъществува, ако не е истински демократична”. А възможностите за световна катастрофа се виждат с невъоръжено око.

Атали измислил подробен план как то ще стане и какво ще е. Предлага нещо като световна конституция. Не е наивно, макар и утопично. Кой каза, че утопията е наивност?

Атали казва: „То ще е тоталитарно или демократично в зависимост от начина, по който се установи. Спешно се налага да помислим за него, преди то да се замисли за нас”. Мъдростта е във второто изречение. И утопията. Мъдростта не се ли родее с утопията? Това е и вопълът на Атали – да изпреварим събитията, а не да разсъждаваме постфактум.

Като че ли най-важното е, че се намират утописти. И то от ранга на Атали. И необходима забележка: балканизмът не е непременно и изцяло нещо отвратително.