page contents Книжен ъгъл: Кралици на трилъра от Севера и Юга
Предоставено от Blogger.

Кралици на трилъра от Севера и Юга

13.8.13

През август "Колибри" предлага среща с Алисия Хименес-Бартлет, Лиза Марклунд и Камила Лекберг

Камила Лекберг е безспорното откритие на световния литературен пазар в криминалния жанр -  една крехка и очарователна млада дама, която в родната си страна вече е културно явление.

Камила Лекберг е родена на 30 август 1974 г. във Фелбака - малко селце на западния бряг на Швеция. И макар да е икономист по образование, тя превръща родното си място в мизансцен за своите енигматични истории
– една съвършена арена, изолирана от света, подвластна само на снежния си, дистопичен декор и на ужасяващите интриги, които задушават капсулираното общество. В англоговорещите страни я наричат „шведската Агата Кристи“, но това далеч не е цялата истина. Лекберг е подчертано съвременна, модерна писателка и приковава вниманието на читателите с фин и същевременно дълбок разрез на днешното шведско общество.

„Ледената принцеса“ (2003) е един от най-успешните шведски литературни дебюти за всички времена – с над 400 хиляди продадени копия, само в Швеция, през 2007 г. той е адаптиран и за телевизионния екран в култови минисерии. Днес писателката има зад гърба си 7 романа, преведени на всички европейски езици и издадени в милионни тиражи.    

През последните години „Колибри“ издаде две от най-разтърсващите произведения на Лекберг – дебютния роман „Ледената принцеса“, с който тя предизвиква фурор, и „Проповедникът“ – трилър, който я обрича на слава. Впоследствие световната публика заслужено й присъжда титлата „шведската крими-кралица“. „Каменоделецът“ е сред онези творби, чиито съвършено извезани фабули оправдават триумфа на Лекберг.

Неслучайно през 2008 г. й е присъдена Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. заема шеста позиция в класацията на френското списание „Ливр Ебдо“ и британското „Букселър“.Предимството на Камила Лекберг е в хирургическата прецизност по отношение на детайлите и дълбочината, с която изгражда психологическите профили на своите персонажи.
           
„Ледената принцеса“ се завихря като северен ураган от измами и скрити истини около убийството на приятел от детинство на главната героиня Ерика Фалк. В „Проповедникът“ от тайнствения дух на селището побиват тръпки – разказът започва с данни за тройно престъпление, извършено в рамките на над 20 години, но останало неразгадано...

На българския литературен пазар излиза „Каменоделецът“ в превод на Неда Димова-Бренстрьом. Феноменът на съвременната скандинавска литература Камила Лекберг и тук е в стихията на своя ювелирен талант. Романът заслужено става бестселър номер 1 в листата на „Ню Йорк Таймс“. Само в Швеция от него са продадени 4 милиона копия!

Лиза Марклунд е известна шведска криминална авторка, общественичка и журналистка с дългогодишен опит. Спечелва си световна слава с романите за упоритата разследваща репортерка Аника Бенгтзон. Марклунд успява да създаде най-силния и еманципиран женски образ в един жанр, доскоро доминиран предимно от писатели мъже. Книгите й се продават в милионни тиражи и са преведени на повече от трийсет езика. Лиза Марклунд има в актива си единайсет милиона продадени екземпляри и признанието на автори като Патриша Корнуел и Джеймс Патерсън. Тя е вторият шведски писател след Стиг Ларшон, постигнал първо място в класацията на „Ню Йорк Таймс“. Прославят я романите за своенравната разследваща журналистка Аника Бенгтзон, шест от които са филмирани с изключителен успех.
Книгата

Изминала е почти една година от събитията, описани в „Жената, която трябваше да умре“ (ИК „Колибри“, 2002 г.), и репортерката Аника Бенгтзон все още е измъчвана от кошмари, след като се е разминала на косъм от смъртта като пленница на Бомбаджията. В службата отношенията с главния редактор Андерс Шиман са се обтегнали, а у дома тя и съпругът й се отчуждават все повече. Сякаш животът на всички е продължил, но без нея. Неспособна да се отърси от преживения ужас, Аника открива, че се чувства жива и на себе си единствено когато е потънала до уши в работа.

В  края на шейсетте е извършена една от най-дръзките терористични атаки в историята на Швеция – взривен е изтребител в силно охранявана военна база, ала извършителят така и не е заловен.  Въпреки възраженията на шефа си Аника заминава за северния град Люлео, решена да изтупа прахта от случая с трийсетгодишна давност, но вместо това попада на нов – Бени Екланд, колегата журналист, който е обещал да й съдейства в разследването, е загинал в привидно тривиална злополука. Вярна на инстинктите си, Аника започва да търси връзка между атентата и смъртта на Бени, без да подозира, че се е натъкнала на гнездо на усойници. Сред мрачните силуети на западащия провинциален град, дълги години се е спотайвала една тайна, която отприщва помитаща вълна от насилие.


Испанската лейди на криминалето Алисия Хименес Бартлет живее в Барселона. Широка популярност й носи образът на инспектор Петра Деликадо, централен герой на серия романи и телевизионен филм, създаден въз основа на тях. Майсторски извезаните произведения на Хименес Бартлет доставят несравнимо удоволствие както на почитателите на криминална литература, така и на ценителите на талантлива художествена проза от всички жанрове.  През 2011 г. „Където никой няма да те намери“ е удостоен с „Надал“ – най-престижната испанска литературна награда.

Действието в „Където никой няма да те намери“ (превод: Захари Омайников) се развива в един от най-тягостните периоди на испанската история, времето след гражданската война, в условията на сурови репресии на франкисткия режим. Авторката изследва калейдоскопичните възможности на родено с малформации човешко същество с отлично овладян съспенс, който е нейна запазена марка. Драмата на Пастирката, последния „шумкар“ в планините на Арагон, индивид с двойствен пол,  неизменно оцеляващ сред ужаса на преследването и самотата, се основава на действителен случай, сдобил се с митичен ореол.