page contents Книжен ъгъл: Технология на вярата
Предоставено от Blogger.

Технология на вярата

25.8.13

Петко Тодоров

Тя може да се разкодира и да се капитализира

„Вярванията са вид частна собственост – под формата на лични мисли с публични изяви – затова ефектът на притежанието се прилага към системите от вярвания.

Колкото по-дълго вярваме на нещо, толкова повече сме инвестирали в него; колкото по-публично сме заявили подкрепата си, толкова повече ние придаваме стойност и е по-малко вероятно да се откажем от него”, обяснява Майкъл Шърмър във „Вярващият мозък” (изд. „Изток-Запад”).


Ефектът на притежанието е само едно от обясненията на феномена вяра: „Тази книга синтезира 30 години изследвания в отговор на въпроса как и защо вярваме в това, в което вярваме”. Вяра в задгробния живот, в Бог, в извънземни, в конспирации и т.н.

„Мозъкът е машина за вяра”, казва Шърмър и разкодира тази механика в 460 страници. Не е никак просто, има си хас, но изненадата е, че са намерени рационални аргументи за всичко.

Джим Марс е адресирал „Конспирацията за билион долара” към вярващите в конспирации (изд. „Дилок”). „Как нарича човек държава, която като че ли просто имитира солидната република, която някога е била, чието население е оглупяло от противоречиви образователни програми, дрогирано от вечно растящата фармацевтична индустрия и уплашено до подчинение от постоянни заплахи от тероризъм и икономически колапс. Не е ли това зомбирана държава?”, пита той за САЩ.

Те са жертва на конспирация. И предлага „36 лека за разбитото общество”. 8/10 от тях съвпадат с актуалните централнософийски лозунги! Какво става? Да не би да се е пропукала вярата в свещения капитализъм?