page contents Книжен ъгъл: Помним ли първия 11 септември?
Предоставено от Blogger.

Помним ли първия 11 септември?

10.9.13

Александър Сивилов преди премиерата в "Книги завинаги"
11 септември е датата, на която през 2001 г. беше атакувана демокрацията. Но 11 септември е ключов ден не само за САЩ и света, а и важна дата от историята на Чили. По този повод, утре от 17 часа в конферентната зала на Софийския университет "Св. Кл. Охридски" ще бъде представена монографията на „Първият 11 септември. Чили 1973–1993” на гл.ас. д-р Александър Сивилов.

Повече за новата книга, която излиза под знака на Университетското издателство, ще научим от интервюто на колегата ни Георги Митов-ГеМи с автора гл.ас. д-р Александър Сивилов днес след 17 ч. в "Книги завинаги" по Алма Матер Класик ФМ.

На премиерата на книгата „Първият 11 септември. Чили 1973–1993” ще се проведе и открита дискусия в присъствието на доскорошния посланик на България в Чили Валери Йотов, представителят на Почетното консулство на Чили у нас Андрес Сааведра, посланиците на всички латиноамерикански страни, както и други представители на дипломатичесикя корпус. Какво още трябва да знаем за новото издание, чуйте от гл.ас. д-р Александър Сивилов пред Георги Митов-ГеМи.

11 септември 2001 г. стана известен като датата, на която беше атакувана демокрацията. Видяхме пламнали небостъргачи и смъртта на хиляди невинни граждани. Западните държави се обединиха под егидата на САЩ, за да се противопоставят на тероризма.

Това не е първият трагичен 11 септември. През 1973 г. армията на Чили напада двореца, в който се намира демократично избраният президент на страната Салвадор Алиенде. Телевизията показва горяща сграда, пикиращи самолети и убити граждани. Операцията е подкрепяна от Съединените щати.

При последвалата военна диктатура хиляди чилийци преминават през центрове за мъчения, концлагери или изчезват безследно. Ген. Аугусто Пиночет обявява, че целта на военните е да спасят държавата си от тоталитарната система на комунизма. Пред нас остава открит въпросът:

Докъде може да стигнем, за да запазим демокрацията?

Александър Сивилов е преподавател по история на СССР в Катедрата по Нова и съвременна история на Историческия факултет на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“. След като завършва магистратура по История на Евразия, Русия и Източна Европа през 2003 г., той се насочва към историята на Латинска Америка. През 2009 г. защитава дисертация на тема „Преходите в Чили 1970 – 1993“.

Д-р Сивилов има десетки научни публикации, посветени на проблеми от международните отношения и революционните движения в латиноамериканския регион, както и на историята на Съветския съюз. През 2012 и 2013 г. той специализира последователно в Московския държавен университет “М. В. Ломоносов” и в Лойола Юнивърсити, Чикаго. В момента е посветил изследванията си на влиянието на СССР в Южноамериканския континент и Карибите.