page contents Книжен ъгъл: "Сиела" започва курс по творческо писане
Предоставено от Blogger.

"Сиела" започва курс по творческо писане

14.9.13

Ще го водят авторите на издателството Емил Андреев, Радослав Парушев, Ваня Щерева, Калин Терзийски и Иво Сиромахов

Първо: Никой не е станал писател, защото някой го е научил на това. Всъщност може да има и такива странни птици. Но те са друго нещо. Добър писател ставаш благодарение на своята собствена глава. Писателят е добра смес от ум и воля. Добрият писател.

Курсът по творческо писане няма да направи тези, които го завършат успешно, писатели. Но ще ги запознае с утвърдени писатели. Които ще им разкажат за своя път и за своя поглед върху нещата от литературата. И живота.


Курсът по творческо писане ще бъде поредица от срещи между хора с близки или далечни представи за писането и думите. Целта му не е да уеднакви представите. А да ги изчисти и да ги направи осъзнати. Когато се вгледаш наистина много внимателно в своите представи за нещата, те стават прозрачно ясни. Но за целта трябва мислене. И среда за това мислене. И още по-добре – помощник при това мислене. Курсът ще бъде тази среда, водещият ще бъде този помощник.  Поне така ни се иска да се получи.

Нещо интересно: Курсът ще помогне както на тези, които се обучават – да започнат да пишат по-задълбочено и осъзнато, така и на тези, които го водят – да постигнат още по-висока степен на яснота във вижданията си. За словото. Ние добре знаем – ръката на скулптора се учи от камъка. Няма по-благороден процес от това.

Да пишеш добре – това е наслада и тежък труд. Или тежък труд и наслада. Който не иска тежък труд – няма да получи наслада. Курсът по творческо писане ще е тежък труд. Всъщност – това зависи от гледната точка. Понякога тежкият труд не се усеща и не тежи. Така е, когато душата е вдъхновена. Само за вдъхновените души тежкият труд носи наслада. Курсът е за вдъхновени.
Забележка: Вдъхновението е продукт на собствените ни глави и сърца, на волите. Не на Парнас или на някакво лепливо вещество във въздуха!

Курсът ще се провежда във вид на срещи. Младият пишещ човек ще срещне зрелия пишещ човек. Първата изгода от курса е в запознанството. Да се запознаеш с хора, които умеят да вършат добре нещо, винаги e от полза. Ако си умен, ще извлечеш много. Първите срещи ще бъдат на всички водещи с всички обучаващи се (6 срещи). Един по един в пет срещи, в пет последователни седмици, всички водещи ще проведат по една беседа, на която ще разкажат на своята аудитория следното: как разбират това прекрасно действие Писането.

А после всеки водещ ще поведе своя група и ще й предава опита си. Според своя стил и вкус. Мястото ще бъде издателство Сиела.

Най-добрите творби на участници в курса ще бъдат издадени в общ сборник от издателство СИЕЛА.

Сиела и водещите писатели дават шанс на петима талантливи, но без финансови възможности кандидати да участват в курса безплатно!

Възрастови ограничения няма.

ПРЕДВАРИТЕЛНАТА ЗАЯВКА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.
Необходимо е кандидатите да изпратят CV на имейл: tvorcheskopisane@ciela.net
Заявки + CV се приемат от 16.09 до 5.10.2013 г. включително.
Начало на курса: 16.10.2013 г.
Край на курса: февруари 2014 г.
Курсът обхваща 6 общи срещи с всички преподаватели, които ще се проведат в  Витоша Парк Хотел и 14 индивидуални срещи по групи с конкретен лектор. Занятията се провеждат веднъж седмично след 18 ч. в централния офис на издателство Сиела  (бул. Владимир Вазов 9). Таксата за участие в курса е 200 лв.