page contents Книжен ъгъл: Борис Акунин: Как открих Глория Му
Предоставено от Blogger.

Борис Акунин: Как открих Глория Му

24.10.13

"Ангелина спасява света"* или за правнучката на великия детектив Ераст Фандорин

Преди седем години написах за поредицата "Жанрове" детска книга, която така и беше озаглавена: "Детска книга" След известно време издателите правилно казаха, че е детска, детска е, ама е предназначена основно за момчета, и че би било добре, в името на справедливостта да напиша още една детска книга, за момичета. Особено след като приключенията на Райската ябълка, която преследваше в страшните хронодупки малкия правнук на Ераст Фандорин, бяха останали без край.

Дълго време се измъквах. Не ми беше харесало да пиша книги за деца. Там има прекалено много най-различни ограничения. И въобще (само между нас казано) не обичам особено деца. Страх ме е от тях. Те са малки, крехки и глупави. Така възникна идеята да се намери съавтор.
Измислих аз да съчиня сюжета (това е най-лесно), талантливият съавтор да напише текста и всички да останат доволни, аз - че съм се отървал леко, съавторът - че не трябва да си блъска главата над сюжета, издателят - че е получил книжката, читателят - че е научил продължението.

Седнах, бодро натраках подробен сценарий на романа и дори публикувах началото му в романа "Ф. М.". Това беше преди шест години.

Първо поканих за съавтор един добър познат, за когото знаех, че е талантлив писател и освен това много обича децата. Той написа една глава, прочетох я и видях, че е пълна глупост, все едно съм я писал аз. Ще се получи още една книга за момчета.


И разбрах, че книга за момичета категорично не бива да се пише от двама възрастни чичковци. Нужно е момиче. Или поне леличка. И е желателно да е млада.

Жените имат коренно различно зрение. Фасетъчно, като на водните кончета (О, защо пиша това? Надявам се, че феминистките няма да го прочетат). Нашият мъжки ориентиран поглед тук не подхожда.

И започнах да търся дама. По-точно, търсеше я издателството. Предлагаше ми текстове на различни талантливи писателки, а аз ги четях.

И ето че един дебютен роман наистина ми хареса. Беше за странно момиче, което расне заедно с животните и ги разбира по-добре от хората. Беше написан просто и мощно. За мен е загадка защо романът не беше станал бестселър.

Така се сдобих със съавтор - една млада дама със странното име Глория Му.

На снимката тя жонглира с огньове, защото преди това е работила като пиротехник. Освен това се е занимавала с акробатична езда, дресура на кучета, професионално танцува фламенко и ориенталски танци. Макар че по образование Глория е театрален художник. В дома й живеят седем костенурки, котка, и по някаква причина, четиринайсет охлюва (не са за изяждане, попитах).

Нама да разказвам за Глория нищо повече, защото тя ми забрани. Пази личния си живот още по-яростно от мен. Това е, може би, единственото общо нещо между нас.

Да работим заедно и за двамата не беше много лесно. В света трудно ще се намерят двама толкова различни автори. Понякога общуването ни напомняше контакт между две  цивилизации от различни планети. Мисля, че моят сценарий пречеше на Глория, връзваше й ръцете. Без него сигурно би се чувствала по-свободна.

Е, каквото се получи, това е. Не съм сигурен, че се получи добре. И Глория не е сигурна. Но и двамата се старахме. За сюжета бийте мен. За текста - също, защото аз започнах всичко това. А ако книгата ви хареса - цялата глория е за Глория. Мисля, че тя има голямо литературно бъдеще (вече без мое участие).

Така че, нервно пристъпвам зад кулисите и се притеснявам как публиката ще посрещне Глория.


* Романът "Ангелина спасява света" (с оригинално заглавие "Детска книга за момичета"), току- що издаден от "Еднорог", е написан от младата писателка Глория Му по сценарий на Борис Акунин. Ангелина Фандорина е съвсем обикновена и малко самотна шестокласничка. Докато появилата се в училището й загадъчна млада дама й разкрива невероятна тайна - само тя, обикновеното, доста страхливо и нещастно влюбено момиче, е в състояние да спаси света. Защото неин прадядо е великият детектив Ераст Фандорин, а неговите наследници са единствените, които могат да вдигнат надвисналото над човечеството древно проклятие...

Ангелина се отправя на далечен път – на път през времето, за да се озове в Москва в началото на двайсети век и да изпълни предопределението си. Мечтала за сцената, сега тя ще изиграе най-голямата роля в живота си, ще се лута сред престъпници, ще си спечели страшни врагове, ще срещне най-невероятни съюзници – и една голяма любов.