page contents Книжен ъгъл: Анджей Сташук: Хората трябва да четат хубави книги, тогава светът ще е по-хубав
Предоставено от Blogger.

Анджей Сташук: Хората трябва да четат хубави книги, тогава светът ще е по-хубав

29.10.13

Ексклузивно интервю на Георги Митов–Геми. Само в „Книги завинаги”, 29 октомври, от 17 часа на 88ФМ

През изминалата седмица в България гостува най-превежданият и безспорно най-известният съвременен полски писател в Европа и Северна Америка - Анджей Сташук. На български са издадени романите му ”По пътя за Бабадаг”, „Галицийски истории”, „Девет”, „Белият гарван”, „Taксим”, които се появяват у нас благодарение на издателство „Парадокс”.

В София и Пловдив се проведоха срещи с почитатели на неговото творчество, определено от Ървин Уелш като „режещо, но и емоционално провокативно с аромата на Хамсун, Сартр, Жьоне и Кафка”.
Преди да се занимава с литература, Анджей Сташук сътрудничи на нелегални опозиционни издания. Същевременно упражнява много професии, включително уличен музикант и санитар в лудница. Литературният му манифест звучи така: „Писане, задраскване, мислене, гледане, слушане, писане и задраскване, задраскване, задраскване….”

Много преди литературния си пробив, още през 1986 г. Сташук напуска родната си Варшава и се премества в усамотен район на планините Ниски Бескиди край границата със Словакия, където живее и до днес. Освен че отглежда кози и лами, намира време да ръководи, заедно със съпругата си Моника Шнайдерман, собственото си издателство „Черне” (на български – „Черно издателство”), което днес е едно от най-престижните и проспериращи в Полша.

 Анджей Сташук дебютира през 1992г. със сборник разкази „Стените на Хеврон“. Днес е носител на редица престижни литературни отличия и книгите му са преведени на почти всички европейски езици. Критиците често определят текстовете на полския писател като „поток на съзнанието, познат ни от литературата на пътя на Джек Керуак.”

А авторитетният в. „Индипендънт” посочва, че „ако Куентин Тарантино мутира в полски-писател романист, неговият филм със сигурност ще прилича на произведение на Сташук” . В едно интервю писателят споделя, че е изцяло творчески ангажиран с процесите в Централна и Източна Европа, а Западна Европа не представлява за него никакъв интерес.

За  всичко това, за следващите поколения и за бъдещето на източноевропейската и в частност полската литература, чуйте повече от Анджей Сташук пред Георги Митов-Геми днес от 17 часа в „Книги завинаги” на 88ФМ.