page contents Книжен ъгъл: Комунизмът ще дойде, но бавничко
Предоставено от Blogger.

Комунизмът ще дойде, но бавничко

28.10.13

Петко Тодоров

Имайте търпение, съветва историкът на миленаризма Жан Делюмо

Жан Делюмо написа втория том на „Една история на Рая” като история на миленаризма – „от монтанистите през Йоахим от Фиоре, Виейра и Журийо до днешните пророци на Ню Ейдж” (изд. „Изток-Запад”).

„Ще започне от пророчествата на Стария завет и Откровението на св. Йоан и ще свърши с марксистките писания”, обещава в началото. И пояснява: „В християнството милинаризъм трябва да наричаме вярването в предстоящото земно царство на Христос и неговите избраници, като това царство ще продължи хиляда години”.

Къде е Библията, къде марксистите?
Ето къде: „Стремежът да се възкресят щастливите предисторически времена е всеобхватен и по-дълбок. Той се корени в същността на човешката психология. И най-често си представя, че възроденият свят ще се открие само на „най-чистите”, живеещи в пълно равенсство помежду си – което в наши дни наричаме безкласово общество”.

Хилядолетният рай: без частна собственост, всички произвеждат, равни са, следователно свободни и живеят в мир. „Ще прековат мечовете си на плугове”, помните ли соцлозунга? Не е соц, от Книгата на пророк Исая е.

Вижте имената от първото изречение. Интересни люде. Миленаристите осветяват историята на Запада. Не са само Томас Мор, Кампанела, Франсис Бейкън...

И каква стана тя – историята на западната социална мисъл може да се напише като история на миленаризма. Трагедията е, според Делюмо, че сред миленаристите има радикални. Искат своя рай ако не на часа, поне утре. Ленин е до Ян Хус.

Не става. Става, но постепенно. Нали миленаризмът се разглежда неотделимо от прогреса. Нужно е търпения, зове френският мислител, натам се отива.

Социалната практика е друга. Днес е политически некоректно да припомняме френските студенти от 19 май 1968: „Борбата трябва да определи за своя крайна цел установяването на социалистическа система, където разрушаването на бариерите ще даде свобода за творчество на всеки”.

Но не е полезна и забравата на Хитлер, 1934: ”През следващите 1000 години в Германия няма да има революция!”. Всички цитати са от книгата.