page contents Книжен ъгъл: Изгубени колекции, потънали кораби, несметни богатства и изчезнали скъпоценности
Предоставено от Blogger.

Изгубени колекции, потънали кораби, несметни богатства и изчезнали скъпоценности

3.11.13

Ера представя: „25 легендарни съкровища“ от Пиер Белмар и Жан-Франсоа Намия
Каква е съдбата на скъпоценните камъни на Луи ХVІ и Мария-Антоанета? Скрита ли е все още част от съкровището на белогвардейците в горите около Бургас? Какво се е случило по време на последния полет на Антоан дьо Сент Екзюпери?

Пренасял ли е потопеният галеон на капитан Дуарте несметно количество злато? Какво е розовото съкровище? Къде се намира къщата, от чиито стени се сипят старинни златни монети?

Легенди за изгубени съкровища, потънали кораби, натоварени с несметни богатства и изчезнали скъпоценности, провокират любопитството на хората от векове. Тласкат ги към тежки изследователски мисии, предизвикват ги да обхождат пустини, да изкачват планини, да кръстосват морета и да се спускат до дълбините на океаните, за да разкрият техните тайни.

Сред легендарните съкровища, проучени от Белмар и Намия, са: съкровището на готите; корабът „Джон Бари”, потънал през септември 1944 г. с 1857 тона сребро; съкровището под плажа на Флорида, където търпят корабокрушение 14 испански галеона, превозващи съкровищата на Новия свят; наследството на краля на франките Хилдерих; кораба „Колос”, натоварен с ценна колекция от антични амфори; митичният златоносен скален рид в Австралийската пустиня и диамантите от Южна Африка.

Пиер Белмар и Жан-Франсоа Намия описват живо и детайлно необикновените истории на 25 легендарни съкровища, на техните собственици и откриватели. Авторите правят задълбочено изследване и представят множество неизвестни до този момент факти. Те разказват изчерпателно и увлекателно за необикновените обстоятелства, довели до откриването или изчезването на съкровищата, за историческите събития и променените завинаги житейски съдби.

Но съкровищата не винаги са скъпоценни камъни, благородни метали и антики. Белмар и Намия са проследили и съдбите на праисторическите фрески на кроманьонците в пещерата Ласко във Франция; откритият през 1991 г. снежен човек Ози (живял 3300 г. пр. Хр.), а по-късно и на „Хуанита” – момичето от ледника на вулкана Ампато в Южна Америка; необикновената съдба на главата на Анри ІV; любопитната история на розовото съкровище.

За авторите:

Пиер Белмар е френски писател, популярен радио и телевизонен коментатор, продуцент, режисьор и актьор. Той е известен със своите журналистически разследвания върху невероятни, но реални събития и престъпления, описани в многобройните му книги. Намия е известен френски писател на исторически романи. Жан-Франсоа Намия и Белмар имат няколко книги в съавторство, сред които е и издадената през 2009 г. от „ЕРА“ „26 големи загадки най-после решени“.