page contents Книжен ъгъл: Всичко, което искате да знаете за българския комикс...
Предоставено от Blogger.

Всичко, което искате да знаете за българския комикс...

5.11.13

Историята на българския комикс е съществена част от културната ни история. В силните си години (1979–1992) списанията „Дъга” и „Чуден свят” продават повече от десет милиона копия.

Най-добрите български комиксови поредици са създадени от талантливи художници и сценаристи, които разказват вълнуващи истории с продължение за воини и магьосници, детективи и мореплаватели...

В „Кратка история на българския комикс“ (Кибеа) Антон Стайков за първи път проследява зараждането, хронологията и развитието на деветото изкуство в България от края на XIX до началото на XXI век.
С помощта на повече от 700 илюстрации от избрани комикси той разказва за авторите, техните герои и времето, в което са създадени, за цензурата, издателствата и успешната реализация на някои български художници по света.

В деня на представянето (5 ноември 2013 г., вторник, от 18.00 часа, книгата ще се продава на специална цена. Закупилите книга ще участват в томбола, на която могат да спечелят една от дузината оригинални рисунки на художниците, участващи в изложбата, нарисувани специално за събитието!

Художниците са: Сотир Гелев, Румен Чаушев, Петър Станимиров, Димитър Стоянов-Димо, Евгений Йорданов, Пенко Гелев, Веселин Праматаров.
Домакини на представянето и на изложбата са приятелите от галерия Алтроникс Лайт, където точно преди една година беше представен албума "Над дъгата".