page contents Книжен ъгъл: Преди "Не казвай сбогом" беше "Мрак"
Предоставено от Blogger.

Преди "Не казвай сбогом" беше "Мрак"

18.11.13

През 2014 г. ще видим Чарлийз Терон и Бен Афлек във филми по бестселърите на Джилиан Флин

С "Хладнокръвно" на Труман Капоти сравнява критиката "Мрак" (Ера),  романа, с който Джилиан Флин се утвърждава в света на трилъра преди зашеметяващия успех на "Не казвай сбогом". "Мрак" също въвежда в мрачния свят на отчайваща бедност, семеен тормоз и безнадежност в малко градче на фермерска Америка, където е извършено масово убийство, наподобяващо сатанински ритуал.

Либи Дей е едва на седем години, когато пред очите й брутално убиват майка й и двете й сестри. В хода на разследването тя свидетелства срещу брат си, Бен, който се озовава зад решетките с доживотна присъда.

Четвърт век по-късно Либи е огорчена, самотна жена, която скоро ще бъде и напълно разорена. С нея се свързва любителския Клуб на следователите – тайно общество, разследващо печално известни престъпления. Членовете му са готови да платят на Либи, за да им съдейства. Според тях Бен е невинен, а истинският убиец е все още на свобода.

Либи е потресена от техните твърдения. Объркана, тя поставя под съмнение какво точно е видяла... или по-скоро не е видяла в нощта на трагедията. Завръщането й на местопрестъплението отприщва спомени, които дават неочакван поглед към случилото се. А истината е шокираща...

Флин изгражда многопластов, убедителен сюжет, изграден върху редуващите се моменти от настоящето през погледа на циничната, объркана Либи и фрагменти от часовете преди трагедията през погледите на членовете на семейството й.

Образът на главната героиня е плътен и вълнуващ. Раздирана от проблеми, егоистична и студена, Либи е по-скоро анти-герой. Завръщането към нощта, променила завинаги живота й, всъщност е неочакван шанс за нея да открие себе си. Да разбере дали под циничната самовглъбена обвивка се крие по-добър човек или не. Либи се впуска в болезнено пътуване към себепознанието и изкуплението.

Джилиан Флин отново демонстрира своя деликатен хаплив стил. Брилянтен разказвач с усет към детайла, тя надхвърля границите на жанра. Интелигентен и оригинален, „Мрак“ е написан с остроумие и ирония, психологическо прозрение, солидна доза напрежение и майсторски сюжет.

През 2009 г. „Мрак“ влиза в класацията за най-продавани книги на „Ню Йорк Таймс”. Изданието е забелязано и от „Ню Йоркър Ревю”, „Уикенд Тудей”, „Пъблишърс Уикли” и „Чикаго Трибюн”.

През 2014 г. се очаква екранизацията по романа „Мрак“ под режисурата на Жил Паке-Бренер („Ключът на Сара“). В ролята на Либи Дей ще се превъплъти ослепителната Чарлийз Терон. Интересен факт е, че за главната женска роля първоначално е избрана Ейми Адамс. Тъй като тя вече е поела други ангажименти, режисьорът се обръща към Чарлийз Терон.

За успехите на „Не казвай сбогом“

„Не казвай сбогом” (Ера), третият роман на Джилиан Флин, се настани трайно в световните класации за най-продавани книги през 2012 г. Единственият трилър на челните места, който от излизането си на пазара в началото на юни успешно се конкурира с новата модна вълна в книгоиздаването – еротичните хитове.

Само в САЩ са продадени над 2 млн. екземпляра от романа в хартиен и електронен формат. Критиците са единодушни, че това е една от големите книги на 2012 г. Фактът, че романът е оглавявал класациите за най-продавана книга седем пъти, събуди интереса и на филмовите гиганти. Правата за екранизацията са закупени от 20th Century Fox.

За екранизацията

Известен с работата си по „Странният случай с Бенджамин Бътън“, „Седем” и „Боен клуб“, и този път Дейвид Финчър се е заел с нелека задача. Именитият режисьор вече работи по екранизацията на „Не казвай сбогом“. Актьорският състав също е избран.

Наскоро от „Рандъм Хаус“ обявиха, че Бен Афлек ще се превъплъти в противоречивия герой Ник Дън. Той ще изиграе мъжът, който търси изчезналата си съпруга, оплитайки собственото си разследване в безкрайни лъжи, престорени емоции, гузна съвест, обществено неодобрение и страх от закона.

Богатата и прелестна Ейми Дън, която изчезва безследно от скучния си и безрадостен дом в Мисури, вече е намерена! Звездата от „Гордост и предразсъдъци“ и бивше момиче на Джеймс Бонд – Розамунд Пайк, ще партнира на Афлек. Решението на Финчър никак не е било лесно. За ролята са премерили сили още: Чарлийз Терон, Оливия Уайлд, Натали Портман, Емили Блънт и др.

Филмът ще бъде разпространяван от 20th Century Fox и New Regency, а Рийз Уидърспуун този път ще заема ролята на продуцент. Правата за екранизацията официално възлизат на 1.5 млн. долара. След невероятния успех на романа й (над два милиона продадени копия), Джилиан Флин ще се заеме и със сценария на лентата. Датата, на която се предвижда премиерата в САЩ е 3 октомври 2014 г.

От кинокритиката до бестселърите

Джилиан Флин е родена в Канзас, щата Мисури, в семейството на университетски преподаватели – майка й води лекции по литература, а баща й – по киноизкуство. Ето защо детството на Джилиан е запълнено с книги и сцени от различни филми. По-късно влиза в Университета в Канзас, където получава диплома по английски език и журналистика.

След като прекарва две години в писане на скучни статии за търговско списание в Калифорния, Флин заминава за Чикаго. Там получава магистърска степен по журналистика от Северозападния университет. Това е времето, в което разбира, че не става за криминален репортер.

Тогава осъзнава, че на практика тя е дипломиран журналист с неистова страст към киното. Това я подтиква да замине за Ню Йорк, където десет години работи за седмичника „Ентъртейнмънт Уикли”, което й дава възможност да присъства на снимачни площадки из целия свят. През последните четири години от работата си за „Ентъртейнмънт Уикли” Джилиан пише критика за телевизионни предавания.

Дебютният й роман Sharp Objects излиза през 2006 г. и бележи успехи – достига финал на наградите „Едгар” и печели две британски награди „Дагър”, които ежегодно се присъждат за най-добър криминален роман. Така влиза в историята на „Дагър”, като първата книга, която печели две награди в една година.