page contents Книжен ъгъл: Певецът, който предсказа революциите
Предоставено от Blogger.

Певецът, който предсказа революциите

5.11.13

Политологът Евгений Дайнов написа книга за Дейвид Боуи

„Да се справим със задачата да пишем за Боуи е да го схванем такъв, какъвто всъщност е: артист от ХХІ век, озовал се на Земята в разгара на ХХ век и поставил под въпрос всичко, в което земните жители по онова време вярват”, това заявява Евгений Дайнов в най-неочакваната книга, която сме смятали, че ще напише – „Елегия за Дейвид Боуи” (Милениум).

Известният политолог разказва за любимия си изпълнител и неговата музика, но през историята на неговия живот той разказва за промените в света през последните близо 70 години.

Годините, през които Боуи претворява музиката, налага нови стилове, но и предвещава световни събития, които се случват години по-късно, като терористичните атаки на 11 септември 2001 година, ужасните събития в затвора Гуантанамо, американските войници, гаврещи се със заподозрени, талибаните, взривяващи западните военни и т. н. 

Според Дайнов обаче Дейвид Боуи е предвестник и на философски течения. „Боуи започва като хипи и продължава като безмилостен анализатор на „системата”. По-късно, когато долавя постмодерното пропукване на света, предлага на публиката възможността да си конструира различни свои светове от парчетата на разпадащата се реалност.

В крайна сметка обаче системата побеждава – успява да подчини разпада на себе си, превръщайки го в калейдоскоп от лъскави парченца риалити.

Потъналите в това риалити хора напускат територията на човешкото и отварят вратите към онова, за което властта винаги е мечтала – връщане на простите отношения господар-слуга, характерни за Средновековието”, пише Дайнов.

Според политолога Боуи е един от вдъхновителите на хората, които окупираха Уолстрийт, повеждат бунт за опазване на природата и се обявяват срещу мафиотските правителства.

Ето и отрязък от парчето If You Can See Me, в което,според Дайнов, личи презрението на Боуи към идеологията на банкерите от 90-те („Алчността е добродетел”), довела до световната финансова криза от началото на ХХІ век:

Аз ще взема земите ти и всичко под тях.
Праха от студени цветя в затвор от тъмен прах.
Аз ще изтребя твоя род, който произхожда от неверието.
Аз съм духът на алчността, повелителят на кражбата.
Аз ще изгоря всичките ти книги и проблемите, създавани от тях.
Ако ти ме виждаш, и аз те виждам...