page contents Книжен ъгъл: "Скитник" - Джевдет мечтае за Америка
Предоставено от Blogger.

"Скитник" - Джевдет мечтае за Америка

26.11.13

"Хермес" представя книга втора от трилогията "Възраждане" на Орхан Кемал

Джевдет вече е на свобода, а истинските виновници за кражбата на служебните пари на баща му са в затвора. Въпреки това животът на момчето не е по-лек. Останал сирак, без дом и семейство, той трябва да разчита на чуждата милост за оцеляването си.

Джевдет намира утеха единствено в мечтите за светло бъдеще в Америка, където ще живее като любимите си каубои от уестърните. Той споделя бляновете си с единствените си близки хора – друг невръстен амбулантен търговец и малката циганка Джеврие. Тя също е принудена да преживява по неподходящ за дете начин – Джеврие танцува по кръчмите, където е обект на похотливите набези на възрастни мъже.

Изпълнен с ненавист към заобикалящата го среда, Джевдет решава да спаси себе си и двамата си приятели от пороците на Истанбул. Той решава да избягат в Америка. Но за да набави нужните пари, момчето замисля престъпление, което ще преобърне живота му.

Орхан Кемал, класикът на турския роман

Орхан Кемал е роден на 15 септември 1914 година в Джейхан, област Адана, в Турция и умира от спонтанен мозъчен кръвоизлив през 1970 година в София, по време на гостуване в България.

От младежките си години Орхан Кемал работи в текстилни фабрики и отблизо се запознава с тежкия физически труд. По-късно преживяванията му ще повлияят сериозно върху творчеството му. Прогресивните политически възгледи на още младия Кемал му донасят петгодишна затворническа присъда.

Тази мрачна страница от живота му обаче е белязана от съдбовна среща. Младежът се запознава с поета Назъм Хикмет – една от най-важните фигури на турската литература. Преживяванията на Кемал през затворническите му години и възгледите му, споделени и оформени от Хикмет, са публикувани в неговите мемоари.

Кемал е считан за един от класиците на съвременната турска литература. Първият му роман е публикуван през 1949 година, а книгите му са преведени на десетки езици. Автор е на 28 романа и една пиеса, както и 12 разказа, а по творбите му има 21 филмови адаптации. Персонажите на Кемал и историите им предизвикват сравнения с големи имена от световната литература като Чарлз Дикенс и Джон Стайнбек.

В знак на почит към личността и творчеството на автора в Турция е основана литературна награда за романи „Орхан Кемал”. Неин носител е и нобеловият лауреат Орхан Памук. Домът на Кемал е превърнат в музей.