page contents Книжен ъгъл: Смъртоносна игра със „Снежния човек”
Предоставено от Blogger.

Смъртоносна игра със „Снежния човек”

26.11.13

"Емас" представя още един роман на крими-гения Ю Несбьо

Осло през ноември, несигурно пада първият сняг. Зимата е пристигнала. През нощта кошмари събуждат едно малко момче, но майка му – Бирте Бекер – не е у дома, за да го утеши. По стълбите са останали мокри отпечатъци от стъпки. А навън, в градината, е надвиснала самотна фигура: снежен човек, облян от студена лунна светлина, се взира с черните си очи към прозорците на къщата. Около врата му е увит розовият шал, който малкият Юнас е подарил на майка си за Коледа.

Инспектор Хари Хуле, особняк с безпогрешна интуиция, е получил странно анонимно писмо, което на пръв поглед изглежда лишено от смисъл. Подписано е „Снежния човек”.
Нещо подсказва на Хуле, че той и екипът му трябва да задълбаят в стари неразрешени случаи.  Te oткриват, че през годините са изчезнали безследно обезпокояващ брой съпруги и майки. А най-обезпокояващото е, че изчезванията имат модел – всичките са се случили в деня на първия сняг.

Полицията с ужас признава възможността в Норвегия да се разхожда на свобода сериен убиец. Убиец, отнемал животи в продължение на години. Тихо, незабелязано, жестоко. Убиец, който – поради някаква причина – се опитва да се разкрие пред Хари Хуле. Иска да го замеси. Кара го да се чувства изигран, като пионка в брутална и смъртоносна игра. И Хари се включва, но преди играта да свърши, убиецът ще го докара до ръба на лудостта…

Животът на Ю Несбьо като съзнателен човек започва в един от най-големите футболни отбори на Норвегия. Мечтата му да стане професионален спортист обаче умира, когато на 18 години получава контузия на коленните връзки. Записва се в армията, където наваксва уроците от гимназията и успява да завърши.

След това учи финанси, а в университета се запознава с няколко момчета и заедно формират бъдещата хитова група „Ди Дере”. Достигат първите места на класациите, като в един момент дори държат рекорда за най-продаван албум в норвежката история. В една година Несбьо има 180 участия по клубове и зали и в същото време успешно работи и като финансист на фондовия пазар.

В един момент свръхнатовареният график му идва до гуша и през 1996 той хваща самолета за „другия край на света”, който се оказва Австралия, и избягва, за да си почине. Още във въздуха  започва да се оформя първият му роман – „Човекът прилеп”, и се ражда полицейският инспектор Хари Хуле. И започва новият му луд график – награди, интервюта, срещи с читатели…
    
Оттогава Ю Несбьо е писал за десет случая на неспокойния инспектор Хари Хуле, има и самостоятелни романи, дори и детска поредица. Книгите му са издадени в повече от 40 страни, спечелил е вече множество награди и признания.

Читателските клубове гласуват неговата „Червеношийка” за най-добрия криминален роман на Норвегия. Министър-председателят и кралят водят разговори за книгите му. Екранизацията на романа „Ловци на глави” печели наградата БАФТА за най-добър чуждоезичен филм.

Мрачният свят на Несбьо е привлякъл интереса и на Холивуд – предстоят снимки по няколко бъдещи заглавия, говори се за участие на Леонардо ди Каприо, а сериали ще стартират по NBC и HBO.