page contents Книжен ъгъл: Джун, момичето със странните желания
Предоставено от Blogger.

Джун, момичето със странните желания

17.11.13

"Милениум" представя "Кажи на вълците, че съм си у дома" на Карол Ривка Брънт

Болен от СПИН мъж рисува последните портрети на племенниците си преди да умре в апартамента си в Манхатън. Не за да запечата образите им, а за да си открадне малко повече време с тях. На фона на Моцартовия „Реквием”.

С тази сцена Карол Ривка Брънт ни въвежда в историята, която разказва в „Кажи на вълците, че съм си у дома” (Милениум, превод Владимир Молев). Брънт повежда читателя си плавно и меланхолично през историята, която разказва. Но без да спестява суровата истина.

Главната героиня в „Кажи на вълците, че съм си у дома”  е 14-годишно момиче, за което умиращият Фин е най-близкият човек на света. То има странни желания. Като да работи като соколар в експозиция за Ренесанса.


Джун обича да скита в гората и да си представя, че е на лов и наоколо няма жива душа. Не умее да се сприятелява и затова смъртта на вуйчо й е изключително трудна за нея.

„А ако никога повече не се появеше друг, който да ме познава така? Ами ако ми беше писано цял живот да получавам посредствени подаръци – комплекти тоалетни принадлежности, кутии с шоколадови бонбони и чорапи са спане – и никога не попадна на друг, който да ме познава като Фин?”, си мисли момичето.

Особено трудно й става след като разбира, че той е имал още един много близък човек. Неговият интимен приятел, който се опитва да се сприятели с Джун.