page contents Книжен ъгъл: Още "47 ронини", този път по филма
Предоставено от Blogger.

Още "47 ронини", този път по филма

16.12.13

Романът „47 ронини“ от Джоан Виндж е по сценария на едноименния филм, който българската публика ще може да гледа в кината от 27 декември, успоредно със световната му премиера. "Хермес" го представя броени дни след излизането на "Истинската история на 47-те ронини" от Джон Алин.

Джоан Виндж (1948) е известна авторка, носителка на наградата "Хюго" за научна фантастика, а напоследък се специализира в романизиране на киносценарии и след книгата по "Каубои и извънземни" се заема с легендата за 47-те ронини.

Романът пресъздава една от най-широко интерпретираните японски легенди за 47 воини, живели през ХVІІІ век. В неравната борба срещу злото те се изправят срещу безбройна армия, а тяхното най-силно оръжие се оказва мъжът, когото сами са прогонили от земите си.

Сценарият на филма е на Крис Морган и Хосейн Амини. Самата филмова продукция бележи завръщането на Киану Рийвс в света на голямото кино, след като през последните години той взе участие в няколко независими филмови заглавия.

По време на първото събитие за представянето на филма в Лондон през 2011 година актьорът сподели: „В жанрово отношение за мен това е история за отмъщението, но също и за невъзможната любов. Всеки от персонажите е въвлечен в борба и има копнежи, които никога няма да може да изпълни“.

За книгата „47 ронини“

Когато господарят им става жертва на коварния Кира, който отнема земите му, 47 самураи са унижени и прогонени от домовете си. Без чест и водач, те вече са отхвърлени от обществото ронини.

Смелите воини се заклеват да погубят злия самозванец, но се нуждаят от изключителните умения на Кай – мелез, обречен на жестоко заточение.

Отгледан от легендарни със силата и бойните си умения свръхестествени същества, единствено той може да преведе търсещите отмъщение ронини през тежките изпитания.

Кай никога няма да забрави презрението, с което тези мъже са се отнасяли към него. Той обаче се присъединява към тях от почит към мъртвия им господар.

Кай изпитва и силна любов към неговата дъщеря Мика, която Кира държи в плен. Така поробеният изгнаник става най-страшното им оръжие. Той ще се превърне в героя, вдъхновил шепата бунтовници да превземат вечността.