page contents Книжен ъгъл: Уикилийкс – машина за убиване на власт
Предоставено от Blogger.

Уикилийкс – машина за убиване на власт

16.12.13

Петко Тодоров

Анди Грийнбърг проследи историята на явлението

„Самотната българска струйка информация продължава да тече”, е комплиментът на Анди Грийнбърг в „Уикилийкс – машината, която убива тайни” (изд. „Милениум”, превод Гриша Атанасов, Виктория Атанасова).

Комплимент към нашенските последователи на Уикилийкс, защото взривът на изнасяне на тайни документи в световното публично пространство роди сюрия „лийкове”, които се оказаха само „на книга”.

Българският е изключение. Следващият „комплимент” е: „Според класацията на „Репортери без граници” свободата на печата в страната е най-малка от всички страни в Европейския съюз”. Страната е България. Дали поводите за двата комплимента не са свързани?

Заявката на Грийнбърг: „Това е книга за силите, които се обединиха, за да се случи „Уикилийкс”. А също и за силите, които работят, за да се случи отново”. Той е разследващ журналист от списание „Форбс”. Направил четивото в съответния жанр.

Заради българския епизод се срещнал с основателя на нашенския „лийкс”. Така подходил и в останалите разказани случаи. С изключение на Брадли Манинг, щатският боец от Ирак, който предаде на Уикилийкс стотици хиляди поверителни документи и е в затвора за 35 години.

Различното тук от океана, изписан за Уикилийкс е историзмът. Авторът тръгва от друг щатски военен, Даниъл Елсбърг, който през 1969 изнесе на светло 7 000 листа секретни документи за Виетнамската война. И сложи „началото на края на президентството на Никсън и в крайна сметка, на войната във Виетнам”.

Джулиан Асанж не е първият, не и последният. Ако погледнем леко културологично, първият „износител” на информация е измислилият записването й, изобретателят на писмото. В списъка са Кирил и Методий и Гутенберг.

Информацията е власт. „Изнасянето” й, в частност секретна е намаляване на властта. „Тайни”, както е в заглавието на книгата е търговско наименование. Асанж се продаде успешно, цената не е непременно пари, тя може да е просто власт. Човечеството винаги ще има нужда от власт и от намаляването й. Някой да си спомня сега Елсбърг?