page contents Книжен ъгъл: Щастливите хора четат и пият кафе
Предоставено от Blogger.

Щастливите хора четат и пият кафе

13.1.14

"Вече подготвихме първата си книга за 2014 г., пишат ни от издателсво "Ера". Намерихме ново и свежо лице от френската литературна сцена. Имаме надежди, че Анес Мартен-Люган ще се превърне в любимка и на българската публика, както стана с читателите на още десет европейски държави."

След години практика като психолог Анес Мартен-Люган се посвещава на литературата. Тя майсторски описва сложността на човешката душа и способността й да се бори с повратностите на живота. Мартен-Люган анализира и разнищва изящно, нежно и с чувство за хумор механизмите на човешката душа, за да ни представи роман, който ни очарова, трогва и докосва право в сърцето.

С първия си роман Анес Мартен-Люган сбъдва една своя мечта. Изключително бързо книгата се превръща в бестселър. До този момент „Щастливите хора четат и пият кафе“ е продадена в 10 страни. Отзивите от редакторите са повече от въодушевяващи: „Трогателна и добре написана – точно това, което търся! Пленен съм от този роман!“ (Харолд Де Кроун, издателство „Мистрал“, Холандия)

„Прекрасният роман на Анес Мартен-Люган прочетох на един дъх. Сърцето ми се изпълни с възхищение, а очите със сълзи. Една от най-силните творби в наши дни.“ (Мария Фассе, издателство „Алфагуара“, Испания)

„Романът ме държа в напрежение с часове, грабна ме от първата страница, веднага се припознах в героинята. Стилът на Анес е чудесен: тя събужда съпричастността на читателите. Сцените и персонажите са изобразени с абсолютна откровеност. Постепенно ме обхванаха противоречиви емоции: тъга, радост, любов, гняв, точно както е и в живота.

Още една от силните страни на тази творба са героите. Те са пъстри, оригинални и очарователни. Анес Мартен-Люган е същинска наследница на Сесилия Ахерн.“ (Елеонор Делеър, издателство „Бланвалет“, Германия)

Диан изгубва съпруга и дъщеря си в катастрофа. От този момент всичко в нея се вцепенява, с изключение на сърцето й, което продължава да бие. Упорито. Болезнено. Безполезно.
Неспособна да се справи с мъката, Даян решава да избяга от миналото и се мести в малко ирландско градче. Избира посоката заради мечтата на съпруга й Колен да посети страната, воден от любовта си към бирата „Гинес”.

Даян се изолира от местните жители, въпреки тяхната доброжелателност и гостоприемство. В един особено тежък ден, когато тя почти се предава – легнала на пясъка, заливана от дъжда и брулена от силния вятър, недружелюбният й съсед – Едуард, я спасява, пренасяйки я на ръце в дома си. Той успява да й помогне да излезе от своето уединение, а сестра му я подтиква да се смеси с хората. Скоро Даян сякаш отново е готова да чувства... Тя осъзнава, че първо трябва да изгради живота си и едва тогава може би да се върне към любовта…