page contents Книжен ъгъл: От седмицата: Мосад, Борджии, магии
Предоставено от Blogger.

От седмицата: Мосад, Борджии, магии

13.1.14

Петко Тодоров

Умилително за Мосад

„Мосад е забулена в тайнственост и за нея се пишат много книги и статии. Повечето са пълни с неточности, дори с лъжи. Но има въпрос, по който всички са единодушни: Мосад е най-добрата тайна служба в света”, Михаел Бар-Зоар в „Мосад. Най-великите мисии на израелските тайни служби”, в съавторство с Нисим Мишал (изд. „Ентусиаст”). Историкът Бар-Зоар е наш израелец, прочу се с „Отвъд хватката на Хитлер” – за спасяването на българските евреи през холокоста. Мисиите са 21.

Най-великата от най-великите трябва да е пленяването и тайното отвличане на Адолф Айхман от Аржентина през 1960. И всяка от тях е разказана като кондензиран шпионски роман. От залавянето на атомния шпионин Мордехай Вануну, до взривяването в Дамаск на командира на „Хисбула” Имад Мугниех... Израелците са комай единствените, които изпитват еднозначно умиление към тайните си служби.

Дюма за Борджиите

Две изкушения накуп: заглавие „Борджиите” и автор Александър Дюма (изд. „Персей”). Не е роман, писано е като документално изследване – история на прочутата ренесансова фамилия с испански произход, запомнена общо взето с недобро. Припомняме: 3 папи, куп други големци от XV-XVI век, прочутата Лукреция Борджия, меценатка и фатална жена в съвременния смисъл, държавникът Чезаре Борджия, описан от Макиавели във „Владетелят”. За тях е работел Леонардо. Може би най-одумваното семейство в историята на Европа.
„В края на XV век, тоест по времето, през което започва повествованието ни, площад „Свети Петър” в Рим все още не е онази грандиозна гледка, която се появява днес пред очите на човека, излизащ на него от площад „Рустикучи...”, така почва историята. Днес критиците буквоеди й търсят историографски пропуски, но по-важно е перото. Та това е Дюма!

Боряна Христова събужда магии

Героинята открива „Агенция за разследване на любовни връзки” – в романа „Да преминеш по сенчестата пътека” на Боряна Христова (изд. „Кралица Маб”). Почти на майтап, не би могло да е иначе, но количеството клиенти избухва неочаквано: дами и то младички. Всяка с кахърите си. И нашата се впуска в разследвания, които я отвеждат къде ли не, вкл. в орбитите на мутри и извратени политици.
Авторката обаче нямаше да е директор на Народната библиотека, ако си беше оставила романа без по-специални страници. В тях са езическите ритуали и магии, така, както ги е проклел Йосиф Брадати през XVIII век: „Никъде не е имало толкова вещици и магьосници, както по земята българска”. Оказва се, че онези практики са още живи, не само – живи са преките потомци на анатемосаните от него баба Горогледа и баба Друса. Живи са рецептите им за душа и тяло. И помагат.