page contents Книжен ъгъл: Любов, убийства, женски тайни в ренесансова Венеция - рецепта за успех от Саша Гулд
Предоставено от Blogger.

Любов, убийства, женски тайни в ренесансова Венеция - рецепта за успех от Саша Гулд

14.1.14

„Ентусиаст“ представя „Ледено сърце“

След успеха на дебютния роман на Саша Гулд „Градът на тайните“ в средата на януари издателство „Ентусиаст“ публикува неговото дългоочаквано продължение – „Ледено сърце“. Почитателите на историческите романи ще бъдат изкушени от заплетения криминален сюжет и вълнуващата любовна история. Саша Гулд се влюбва във Венеция „от пръв поглед“ още като дете и превръща нейните лабиринти от малки улички, бляскави дворци и потайни площади в истинска театрална сцена за мистерии, предателства и тайни заговори.

И двата романа – „Градът на тайните“ и „Ледено сърце“ пресъздават венецианския живот и разкриват най-тъмните страни на висшето общество през XVI век. Саша Гулд забърква очарователен сюжет, в който се преплитат исторически факти и описания, заговори, измяна и, разбира се, любов. Вълнуващото продължение на историята от първата книга, „Ледено сърце“ обещава да държи читателите в напрежение до последната си страница.


Саша Гулд ни представя Венеция през очите на младата героиня Лаура дела Скала. Този прекрасен град дава убежище на мистериозна организация на жени – Сегретата. Те владеят града благодарение на едно могъщо оръжие – тайните. В новата книга наивното момиче, току-що излязло от манастира в „Градът на тайните“, вече е пораснало и се е превърнало в силна, интелигентна и независима млада жена. Сегретата научава нова тайна и изпраща Лаура на секретна мисия, която води до трагичен обрат в живота на младата жена.

Тялото на мъртво момиче, което се оказва, че е сестра на красивия турски принц Халим, е намерено в апартамента на годеника на Лаура. Роберто е затворен в най-жестокия затвор във Венеция – Пиомби, а Халим настоява да бъде екзекутиран. И на Лаура не ѝ остава нищо друго освен да търси помощ от приятелките си в Сегретата... Но уликите срещу Роберто се трупат и не само читателите, но и любимата му започват да се съмняват какво всъщност се е случило онази нощ. Оказва се, че нищо не е такова, каквото изглежда и никой не е този, за когото се представя. Но Лаура ще научи това с цената на живота си... и този на хората, които обича.

Авторката признава, че идеята за тайното женско общество, застъпена в основата на двата романа, се родила, защото е искала да изследва силата на жените в исторически план. „Известните фигури от онова време са мъже. И въпреки че има доста истории и за забележителните жени от фамилията Медичи, все пак те са по-малко, отколкото тези за представителите на по-силния пол. От жените се е изисквало да изглеждат добре, да не говорят много и да се реализират в доста ограничени сфери.

 Затова ми се стори интересна идеята да измисля общество от силни жени, които разполагат с власт да дърпат конците зад кулисите и да управляват съдбите и на най-силните на деня“, споделя Саша Гулд. Така главната героиня Лаура се озовава в мистериозната женска организация Сегретата, която често има последната дума относно драматични събития в живота във Венеция.