page contents Книжен ъгъл: „Огнена“ – книга втора от брилянтната трилогия на Кристин Кашор
Предоставено от Blogger.

„Огнена“ – книга втора от брилянтната трилогия на Кристин Кашор

14.1.14

Йоана Ванчева

Делсианска елегия
Отклоних очи и пламъкът ти в миг угасна.
Остана сива пепел, мъртъв прахоляк.
Уви! Светликът ти изтля.
С искрата на живеца си ще пазя твоя гняв и моя.
С искрата на живеца си ще пазя твоята и мойта мъка
по напусто пропиления живот.

Файър е последният човек-чудовище. Родена е с коса като жив огън и дарбата да разчита и манипулира съзнанието на хора и животни. Чудовищната й красота е способна да подлуди всеки. Но Файър не иска нищо от това, не иска да има нищо общо и с наследството на баща си – Кансръл, кралският съветник, оставил земите и народа на Делс в хаос и разруха. Затова тя е избрала да живее в отдалечено имение на север, на безопасно разстояние от хорските погледи и агресия.



Но в Делс настъпват все по-смутни времена. Младият крал Наш се опитва да въдвори мир, докато въстанали лордове събират армиите си, за да го свалят от трона. Из кралството са плъзнали шпиони и спокойните планини, сред които е домът на Файър, не правят изключение. След като я пронизва стрелата на непознат, спотайващ се в горите ù, тя разбира, че уединението ù не може да продължава вечно. А и в стрелеца има нещо странно – съзнанието му е обвито в непроницаема мъгла и дори чудовищните способности на Файър не могат да пробият обвивката. Под повърхността на политическите игри и надпреварата за власт се крие тайна… И помощта на Файър е необходима, за да се стигне до истината.

Огненото момиче приема предложението на краля да стане негов съюзник и брат му, военачалникът Бриган, отвежда Файър в столицата. Подготвя се преврат срещу несигурния владетел и единствената възможност е война. Но дарбата на Файър може да реши изхода ù. Стига да преодолее миналото, недоверието към себе си и околните и най-вече страха, който сковава сърцето ù – че ще се превърне в чудовище като баща си…

„Огнена” придружава вдъхновяващата „Даровита“ в трилогията на Кристин Кашор, издавана от „Емас“. С излизането си през 2009 г. влиза директно в бестселър-листата на „Ню Йорк Таймс“ и печели за авторката още куп награди. „Пъблишърс уикли“ и Американската библиотечна асоциация я определят за едно от най-добрите младежки заглавия на годината.