page contents Книжен ъгъл: Мариуш Шчигел: При мен не съществува думата "измислям"
Предоставено от Blogger.

Мариуш Шчигел: При мен не съществува думата "измислям"

14.1.14

Интервю на Георги Митов-Геми днес в "Книги завинаги" на 88ФМ след 17 ч.

Неотдавна в София гостува полския писател и журналист Мариуш Шчигел. Той пристигна в България по повод премиерата на книгата му, озаглавена „Готланд”, която излиза на книжния пазар у нас под знака на „Парадокс”.

В „Готланд”, чрез съдбите на повече и по-малко известни чехи, Шчигел разказва за историята, културата и народопсихологията на Чехия, за да ни я покаже такава, каквато май не сме си я представяли. Това не е краеведско четиво, не е журналистически очерк, а размисли за човешките съдби, за историята и човека, за начините за оцеляване.

Чуйте повече за създаването на романа „Готланд” от самия Мариуш Шчигел пред Георги Митов-Геми днес в "Книги завинаги" на 88ФМ след 17 ч.


„Готланд” съдържа подбрани великолепни литературни репортажи, посветени на Чехия. Може би заради този документален почерк, книгата на Мариуш Шчигел бе отличена с редица награди: НИКЕ на читателите (2007); Книга на годината 2007; Награда „Беата Павлак“ 2007; Gratias Agit 2009 (Чехия); Prix Amphi 2009 (Франция), както и с  Европейската литературна награда 2009 на Европарламента и др.

А в творчеството на полския писател присъстват 6 книги, преведени на 14 езика. За ролята и развитието на литературния репортаж в Полша разказва Мариуш Шчигел пред Георги Митов-Геми.

Вдъхновение Мариуш Шчигел черпи от думите водещия полски журналист, писател, публицист и поет  Ришард Капушчински – „защото  знаем малко и искаме да променим това...”. Какво свързва двамата автори и кои са следващите проекти на Мариуш Шчигел , ще разберете в края на интервюто на Георги Митов-Геми.