page contents Книжен ъгъл: "Емас" представя: "Наръчник на оптимиста" – що е то да си нормален?
Предоставено от Blogger.

"Емас" представя: "Наръчник на оптимиста" – що е то да си нормален?

18.2.14

"Наръчник на оптимиста" от Матю Куик е книгата, използвана за основа на едноименния филм, който взе една камара награди миналата година, включително "Оскар" за най-добра актриса в главна роля. Книгата е доста различна от филма, което ги прави по-скоро взаимодопълващи се.

„Наръчник на оптимиста” е очарователен дебютен роман за любов, лудост и Кени Джи.  Матю Куик разказва необузданата и затрогваща история на един мъж, опитващ се да възвърне спомените си и да се изправи пред предателството на жена си.

През годините, прекарани в психиатрична клиника, Пат развива теорията си за оптимизма: той вярва, че животът му всъщност е филм с режисьор и продуцент не кой да е, а Бог.
Мисията на Пат е да стане здрав физически и винаги да подкрепя емоционално близките си, като това са условията да се събере с отчуждената си съпруга Ники. Старае се да се превърне в мъжа, който тя винаги е искала.

Когато излиза от клиниката, той заживява при родителите си, но нищо не е по старому – всички избягват въпросите му за Ники; старите приятели и дори брат му вече имат семейства и носят нови отговорности; любимият му отбор губи мач след мач, вадейки на показ най-лошото у бащата на Пат; а новият му терапевт изглежда намира изневярата за подходяща форма на лечение.

Скоро Пат среща Тифани – трагично овдовяла и в резултат психически нестабилна и депресирана. Те развиват странна връзка и сключват тайно споразумение. Тифани е смущаваща, мълчалива и преследва цели, неясни за Пат, но в заобикалящата несигурност на „нормалния” свят тя е единствената, която го разбира и не го притиска да бъде някой, който не може да стане.

От страниците на „Наръчник на оптимиста” ни говори един обикновен човек, страдащ от биполярно разстройство и заедно с него преживяваме битките му със самия себе си и неизменното му старание да стане отново добър, отново като другите. От манията му по отбора на Орлите до вцепеняващия му страх от музиката на Кени Джи, Пат продължава да заинтригува, доказвайки, че не е необходимо да си перфектен, за да си симпатичен.  По пътя той открива, че щастието не е продиктувано от житейските обстоятелства, а от това как избираме да ги приемем – действията ни водят до спокойния и смислен начин на живот, за който всеки жадува.