page contents Книжен ъгъл: Запознайте се с Тими Провала!
Предоставено от Blogger.

Запознайте се с Тими Провала!

1.4.14

„Сиела“ представя новия шеметен герой на Стефан Пастис.

Добре, да разкараме първо досадните тъпотии. Казвам се Провалa. Тими Провала. Ето как изглеждам:

Фамилното ми име идва от френското Провансал. Само че някой взел, че я променил. Сега се пише както я виждате. Отсега още смятам да ви помоля да разкарате майтапите за „провали”. Може да съм всичко, но в никакъв случай не съм провал.

 Аз съм създател, президент и главен изпълнителен директор на детективска агенция, която нарекох на себе си. „Провала” ООД.
„Провала” ООД е най-добрата детективска агенция в града, вероятно и в целия щат. Може би дори в страната. Книгата, която държите, е историческо сведение за живота ми на детектив.

Фактите са внимателно проверени. Всички рисунки съм направил аз. Опитах се да накарам партньора си да направи илюстрациите, но се оказа, че неговите не стават. Ето например как нарисува мен:

Реших да публикувам тази история, защото опитът ми е безценен за всеки, който иска да бъде детектив. Достатъчно е да прочетете отзивите:

“Безценна за всеки,
който има желание
да стане детектив.” –
Анонимно 


Успехът не ме споходи просто така, изведнъж. Наложи ми се да преодолея препятствия. Например следните:
1. мама
2. училището
3. моят най-добър приятел идиот
4. полярната ми мечка

А, да, сигурен съм, че искате да зададете същия въпрос като всеки друг, когато изброявам въпросните препятствия. Защо имам за най-добър приятел идиот? И до това ще стигна, само че по-късно. И още нещо. Трябва да кажа някоя и друга дума за шестстотин и осемдесет килограмовата мечка.

Той се казва Тотал. 



Арктическият дом на Тотал се топи. Затова се скиташе, търсеше си храна и така попадна на чинийката с лакомства на моята котка. Сега се намира на 4990 километра от бившия си дом.

Да, доста път е минал, докато се добере до чинийката на котката, но истината е, че ние купуваме страхотна котешка храна. За съжаление сега котката ми е в котешкия рай (или пък в котешкия ад – не беше дружелюбна котка), но аз още си имам полярна мечка.

Отначало Тотал показа завидно ниво на старание и благонадеждност, затова се съгласих да го взема като партньор в агенцията. Оказа се, че и старанието, и благонадеждността са били пълна заблуда. Това било нещо напълно типично за полярните мечки.

Освен това нямам никакво желание да обсъждам промените, които се съгласих да направя в името на агенцията, чието име гласи, когато отворите обявите в жълтите страници. 


Сега трябва да приключвам, защото тимифонът се раззвъня.

Превод Цветана Генчева