page contents Книжен ъгъл: Изложба за Туве Янсон - създателката на муминтролите
Предоставено от Blogger.

Изложба за Туве Янсон - създателката на муминтролите

1.4.14

На 2 април от 19 ч. в Столичната библиотека на пл. “Славейков” № 4 се открива изложбата „Туве Янсон – живот и творчество“ - по случай 100 години от рождението на финландската писателка. В изложбата ще бъдат представени снимки на Туве Янсон и семейството й, репродукции на нейни произведения от различни творчески периоди и илюстрации от колекцията с мумините.

Специално място ще бъде отделено именно за приказните създания, които ще бъдат показани в книгите, преведени на български език, и предмети, свързани с тях. Ще можем да видим и документалния филм “Хару - остров на уединението”. Творбата разказва за мястото, където Янсон прекарва част от живота си. Прожекциите са предвидени за 2 и 9 април от 18:00 часа в зала “Вяра” на Столична библиотека. Изложбата ще продължи до 15 април.

Създателката на сладките мумини освен писателка е била основно художник, което личи във възхитителните илюстрации към детските й книжки. Туве Марика Янсон (на шведски: Tove Marika Jansson) е финландска шведскоезична писателка. Родена е на 9 август 1914 г. в Хелзинки, Финландия, в творческо семейство с баща скулптор и майка — художник-график.

Самата тя завършва илюстрация и живопис. Известна е повече с детските си произведения и най-вече със серията за муминтролите, започната като комикс през 1945 г., въпреки че публикува и голям брой разкази и романи за възрастни, както и множество отлични илюстрации. Детските й книги са преведени на над 30 езика.

Освен своите книги за муминтролите е илюстрирала шведския превод на „Хобит“ на Толкин и „Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. Янсон е носителка на многобройни литературни награди и отличия, сред които златният медал „Ханс Кристиан Андерсен“.