page contents Книжен ъгъл: Завръщане във викторианска Англия
Предоставено от Blogger.

Завръщане във викторианска Англия

8.4.14

„Апостроф“ представя Елизабет Гаскел и „Север и Юг“

Романът „Север и Юг“ на английската писателка Елизабет Гаскел пресъздава Англия през XIX в. през епохата на идустриализацията. В романите си Гаскел често описва бедността, като показва съчувствие към угнетените мъже и жени.

На фона на социалната несправедливост и неравенството между отделните слоеве, присъщи на викторианското общество, тя разкрива интригуващата любовна история на Маргарет и Джон. По най-известната книга на Елизабет Гаскел са заснети две телевизионни адаптации – през 1975 г. и през 2004 г. Творбата често е сравнявана с „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин, както и с „Шърли“ от Шарлот Бронте.
Действието в „Север и Юг“ се развива във въображаемия град Милтън, разположен в северна Англия, по времето, когато индустриализацията променя града. Принудена да напусне дома си в спокойния провинциален Юг, Маргарет Хейл се установява с родителите си в Милтън, където става свидетел на суровия свят, създаден от индустриалната революция, и където работодатели и работници се сблъскват в първите организирани стачки.

Маргарет е дъщеря на свещеник от южна Англия, но е израснала в светския Лондон при своята леля. На север, в нововъзникналия Милтън, бившият свещеник става частен учител. Дъщеря му е ужасена от новите условия на живот – местната висша класа се различава от представата ѝ за изискано общество. Богатите фабриканти произхождат от семейства на търговци или занаятчии, нямат образование и не притежават изискани маниери.

Маргарет е изпълнена със съчувствие към бедните, сред които намира добри приятели. Тя се възхищава на тяхната смелост и упоритост в борбата им срещу тежките условия на живот и труд на работниците.

В Милтън Маргарет се сблъсква с Джон Торнтън, собственик на фабрика за памук, който принадлежи към съсловието на новобогаташите. Тя не одобрява презрителното му отношение към работниците. Той, от своя страна, е очарован от мис Хейл, макар да е наясно с нейната снизходителност и студенина по отношение на него.

След като преживяват лична трагедия и стават свидетели на заплетени разкрития, Торнтън и Маргарет ще погледнат един на друг по различен начин. Освен социален роман за несправедливостите към бедните прослойки от викторианското общество на Англия, „Север и Юг“ е истинска и прочувствена история за човешкото израстване и за една красива, неочаквана и голяма любов.

За Елизабет Гаскел

Елизабет Гаскел (1810 – 1865) е английска писателка от викторианската епоха. В романите си („Мери Бартън“, „Кранфорд“, „Рут“, „Север и Юг“, „Съпруги и дъщери“ и др.) пресъздава в подробности живота на различни слоеве на английското общество. Голяма част от творчеството ѝ е повлияно от индустриален Манчестър. Обкръжението на Гаскел включва литературни и обществени фигури, както и религиозни и социални реформатори като Уилям и Мери Хауит, Чарлс Дикенс, Джон Ръскин, Хариет Бичър Стоу, Чарлс Елиът Нортън.

Елизабет Гаскел е автор и на новелите „Къщата в Морланд“, „Признанията на г-н Харисън“, „Старата бавачка“, „Лизи Ли“ и др., както и на биографията на Шарлот Бронте – „Животът на Шарлот Бронте“, с която са близки приятелки.

Гаскел умира през 1865 г. През 2010 г. е поставена паметна плоча в нейна чест в „Ъгъла на поетите” в Уестминстърското абатство.