page contents Книжен ъгъл: Леонардо Падура пред "Книги завинаги": Хората в Куба четат каквото могат, не каквото искат
Предоставено от Blogger.

Леонардо Падура пред "Книги завинаги": Хората в Куба четат каквото могат, не каквото искат

1.4.14

Ексклузивно интервю на Георги Митов-Геми
днес в 17 ч. по Алма матер Класик ФМ на 88 ФМ


В миналото издание започна срещата с кубинския писател Леонардо Падура, представил в София, Бургас и Пловдив своя роман „Човекът, който обичаше кучетата” (Жанет 45).

Книгата е издадена в 13 държави, преиздадена девет пъти на испански език, и се опитва да разкрие живота и животите на Рамон Меркадер – убиеца на Троцки. Но това е и книга-размисъл за провала на процесите, на които много хора бяха възложили огромни надежди.

Една от надеждите е промяната в Куба, но дали тя съществува и в литературата от Острова на свободата, ще чуете  от интервюто на Георги Митов-Геми с кубинския писател Леонардо Падура.


Първоначалният успех на Леонардо Падура  извън пределите на Куба се дължи на поредицата криминални романи с главен герой детективът Марио Конде. Този герой става любимец на читателската публика - заради качествата, които го извисяват, но и заради многобройните недостатъци, които го приземяват. И още от Леонардо Падура във връзка с този персонаж.

Романът „„Човекът, който обичаше кучетата” на Леонардо Падура е публикуван в Куба, макар и в много малък тираж. Предприемчиви хора отклоняват част от тиража към черния пазар, където се продава на цена, надвишаваща средната месечна заплата на кубински специалист с висше образование.

През 2013 г. авторът издава нов роман - „Еретици". Дали предстои да го прочетем в България? Кои са хората, които казват, че са писатели и кои-  наистина пишат? Отговорите – днес в 17 ч. на 88ФМ в "Книги завинаги" от кубинския писател Леонардо Падура пред Георги Митов-Геми.