page contents Книжен ъгъл: От седмицата: Мастурбиращата дама, Мата Хари и дон Пароди
Предоставено от Blogger.

От седмицата: Мастурбиращата дама, Мата Хари и дон Пароди

1.4.14

Петко Тодоров

Уроците на Даниел Арас по гледане и виждане

„Венера Урбинска не е първото женско голо тяло в европейската живопис. Но е възможно да се окаже първата картина на съблечена жена”, пише  Даниел Арас в „Да гледаш и да виждаш” (изд. „Изток-Запад”). За прочутата картина на Тициан с неудобството за изричане, предизвикано от лицемерния XIX век: мастурбираща дама. А изобразеното е поведенческа норма за актуалния венециански XVI век.

Заглавията по изобразително изкуство са най-точният показател за състоянието на книгоиздаването. Шесте есета на големия френски изкуствовед за творби от европейските класици от XV-XVII век с бляскавия му разговорен почерк и цветните репродукции са красиво изключение за нашенските сергии. И неизречената от Арас присъда върху бързо сменящите се образи на киното и електрониката: те ликвидираха способността за гледане и виждане. Иначе тези есета са учебник точно за това.

Какво пише в досието на Мата Хари

„През 1964 година с двама колеги решихме да подготвим за телевизионната поредица „Камерата прониква във Времето” предаване за Мата Хари. Обърнахме се към военното министерство. И по невъобразима, щестлива случайност прословутото досие ни бе предоставено”, разказва Ален Деко в „Тайните досиета на ХХ век” (изд. „Фама+”). Досието на Мата Хари стояло засекретено половин век. Изводът на Деко: заради липсващите доказателства срещу нея. Разстреляна е за шпионаж.

Странната мисия на Рудолф Хес във Великобритания, убийството на Мусолини, загадката с трупа на Хитлер, изчезването на Мартин Борман, кончината на Сталин... Деко е историк и писател, министър на франкофонията и явно владее драматургията като чалъм. Магията е в детайлите. Те са в състояние да префокусират акцентите и да направят от познатите истории вълнуващи и неподозирани приключения.


Борхес като крими писател

Той е бръснар, несправедливо осъден за убийство преди 14 години, в затвора му остават още 7, но е склонен да приема в килията несправедливо обвинени. Запарва мате в небесносиня каничка, поднася чая на госта и го изслушва внимателно и дистанцирано. След няколко дни е готов с решение на крими загадката. „Шест задачи за дон Исидро Пароди” на Бустос Домек излиза през 1942. Зад псевдонима стоят Хорхе Луис Борхес и Адолфо Биой Касарес (изд. „Колибри”).

Пародия, има си хас. Борхес и Касарес дружат вече десетилетие, това е първата им съвместна изява, следват още 4 през следващите 35 години, все със същия псевдоним. Тук те пародират не само жанра, а и езика на едни или други. Виртуозна и забавна пародия, от която се научава много за литературата. Двама аржентински класици. Касарес е познат на български с най-прочутия си роман „Изобретението на Морел”.