page contents Книжен ъгъл: „Преди да замлъкна” - романът на живота на един българин от Бразилия
Предоставено от Blogger.

„Преди да замлъкна” - романът на живота на един българин от Бразилия

1.4.14

Петко Тодоров

Братът на Херман Гьоринг спасил наши евреи, научаваме от романа на Илко Минев

Алберт Гьоринг, по-малкият брат на Херман Гьоринг спасявал и български евреи. По-големият брат заграбил чешките заводи „Шкода” и назначил брат си за директор на външните продажби във фирмата. И като такъв Алберт идвал в София.

За случаи на спасени от него български евреи разказва Илко Минев в „Преди да замлъкна” (изд. „Синева”). Това ставало с посредничеството на Жак Асеов, крупен търговец на тютюн и не само. След войната български евреи помогнали Алберт да излезе от затвора. На него му се водят 34 спасени евреи, макар да не е признат за „праведен” като другите спасители.


Интересно е дали в това число са включени нашенци. Фактът е извън романа: Алберт Гьоринг бил началник на бащата на Минев в представителството на „Шкода”.

Минев бил състудент и приятел на Жерминал Чивиков, арестуван за противодържавна дейност през 1969. Той нямал никакво отношение към това, но органите се интересували и от него.

Писнало му и забягнал в Белгия. Оттам в Бразилия при роднини. Полека забогатял, в момента плаща над 3000 заплати, беше в делегацията на Дилма Русеф у нас. Сега е предал деловата работа на сина си и се посвещава на отколешна мечта: да пише.

Това е роман за чичо му. Минев е по майка евреин. Чичото попада през войната в трудов лагер в Сомовит. Алберт Гьоринг му осигурява фалшив паспорт и през Турция бяга в Бразилия.

Романът има чудното свойство да е интересен и в Бразилия, писан е на португалски, и в България. В него е историята на народа в огромната държава и на стопанството й през последните 60-70 години. Нали тя е страна от заселници.

История на успеха, постигнат с много труд, много ум и много късмет. Минев намесва в историята на героя си епизоди и от своето житие.

Колкото до бразилската мечта на българина, следва да се разбира на бесарабския българин. Бесарабия е анексирана от Румъния след Първата световна война, която почва етническо прочистване. И  бесарабски българи се спасяват в Бразилия. Те доминират тамошните български заселници.