page contents Книжен ъгъл: „Произходът на лирата“ - Уил Бъкингам представя България пред света
Предоставено от Blogger.

„Произходът на лирата“ - Уил Бъкингам представя България пред света

31.3.14

„Произходът на лирата“ от Уил Бъкингам (Ентусиаст) е своеобразно послание, с което един британец представя България пред света. Чрез това забележително преоткриване на мита за Орфей Уил Бъкингам ни пренася в музикалното богатство и фолклора на България, за да създаде една притча за историята и силата на легендите. Авторът ще ви изненада с отличното познаване на страната ни, към която прави искрен и красив комплимент със своя роман.

Действието в книгата ни връща в началото на XIX век. Населението в българското родопско село Гела, родно място на легендарния Орфей, страда от зловещия османски владетел. Когато турците отвличат годеницата му точно преди тяхната сватба, Иван Гелски поема към планината и се присъединява към четата на Богдан войвода, за да търси отмъщение. Но случайната среща с пътуващ китарист и последвалото кръвопролитие го изпращат на вълнуващо пътешествие през света на музиката, славата, мъченичеството и раждането на една легенда.


Особено място в романа заема музиката. Именно тя е първото вдъхновение на автора за създаването на романа. „Отдавна исках да пиша книга за класическата китара – инструмент, на който свиря и който обичам – и тъй като китарата е модерният „наследник“ на лирата на Орфей, двете идеи се сляха в едно“. Първата неформална среща на Уил с България отново се дължи на музиката. „Мисля, че първата ми среща с България беше чрез слушане на българска музика. Народната музика, тези песни са прекрасни, слушам ги отдавна, всички тези различни ритми“, разкрива авторът.

Идеята за тази книга се заражда у него петнадесет години по-рано, много преди първото му посещение в България през 2005 г. „През лятото отидохме до Родопите и там се развълнувах много от историята за Орфей. Влачих моята приятелка дори до с. Гела за оглед и прекарахме известно време в околностите на Триград. Митовете за Орфей винаги са ме привличали“, разказва авторът. Една от причините да се завръща отново тук е топлият прием, с който е посрещан, и многото приятелства, които вече е създал през годините.

„Произходът на лирата“ е майсторски написан роман, наситен с много емоция. Запленен от магичната ни антична култура и музика, Уил Бъкингам пише история, която популяризира българския фолклор, митове и легенди по света.

„Винаги е опасно да пишеш за историята на други народи“, признава авторът. За създаването на книгата Уил Бъкингам предприема три пътувания до България. Проучването му отнема много време в изследване на историческите архиви както в страната ни, така и извън нейните граници. Той получава подкрепа от много чуждестранни и български институции и организации, и не на последно място – от много приятели и колеги.

Седем години след последното му идване в България, Уил Бъкингам отново ще посети страната ни – този път, за да представи пред българските читатели романа си „Произходът на лирата“. Официалната премиера на книгата ще се състои в София на 8 април 2014 г. в Книжен център „Гринуич“ от 18,30 ч.