page contents Книжен ъгъл: Слушайте Книги завинаги на 13 май 2014, 17 ч., 88 ФМ
Предоставено от Blogger.

Слушайте Книги завинаги на 13 май 2014, 17 ч., 88 ФМ

13.5.14

Гриша Атанасов и Петко Тодоров с избрани книги, събития и личности. Споделете на тел. 9861607 своето заглавие от седмицата



Писал ли е Маркес предсмъртното си писмо? Как всъщност е създаден романът „100 години самота”?  Каква е връзката между Габриел Гарсия Маркес и кубинският лидер Фидел Кастро? Отговорите на тези и други въпроси ще научите от единственото интервю за българска медия с Дасо Салдивар - колумбийския биограф на Маркес!



Имаше много легенди за неговия живот, имаше множество истории за създаването на неговите книги, както и за личностите, с които общуваше. Какъв беше Габриел Гарсия Маркес отблизо чухме в  първата част на интервюто на колегата ни Георги Митов-Геми с колумбийския писател, журналист и критик Дасо Салдивар. Повече от 20 години  той посвещава на изследване на житейския и творчески път на Габо.


Тази седмица излъчваме продължението на ексклузивното интервю. Представяме ви Дасо Салдивар, който живее в Мадрид от 1975 г. до днес. Занимава се с културна журналистика и литературна критика за различни издания, сред които „Ел Паис” и „Диарио 16”, работил е като редактор и консултант на културни предавания в Испанската национална телевизия.

През 1997 г. Салдивар издава книгата „Гарсия Маркес: Пътуване към корените”, която представлява първата биография за колумбийския носител на Нобелова награда за литература, като изданието бе преведено на 11 езика. В книгата се разкриват любопитни подробности около живота и творческия път на Габриел Гарсия Маркес.

Чуйте как всъщност е създаден романът „100 години самота”. Освен легендите около създаването на „100 години самота”, интерес предизвиква и приятелството между Габриел Гарсия Маркес и Фидел Кастро, за което ще ни разкаже повече колумбийският писател, журналист и критик Дасо Салдивар.

Репортажи, предстоящи премиери. Още заглавия от седмицата на "Книгопис", "Хермес", "Колибри", "Сиела", "Ера", "Ентусиаст", "Обсидиан", "Еднорог" и др., много награди за слушателите, класации. И още много... в "Книги завинаги", вторник, 13 май, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров. Слушай тук