page contents Книжен ъгъл: В Книги завинаги днес, на 27 май 2014, 17 ч., 88 ФМ
Предоставено от Blogger.

В Книги завинаги днес, на 27 май 2014, 17 ч., 88 ФМ

27.5.14

Гриша Атанасов и Петко Тодоров с избрани книги, събития и личности. Споделете на тел. 9861607 своето заглавие от седмицата


Испанският писател, есеист и журналист Хуан Хесус Армас Марсело пристигна в България по покана на Посолството на Испания и Катедрата по испанистика и португалистика към Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски“. Преди година Хуан Хесус Армас Марсело бе модератор на срещата на българската публика с перуанския писател и Нобелов лауреат Марио Варгас Льоса, който бе удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет.

Днес г-н Армас Марсело изнася открита лекция, посветена на „Новият латиноамерикански роман”.  Има ли връзка на литературния бум в Латинска Америка и политическата ангажираност в книгите? Кое всъщност е новото? Отговорите ще научите от интервюто на Георги Митов –Геми с Хуан Хесус Армас Марсело.

Първият роман на Хуан Хесус Армас Марсело излиза през 1974г. и носи заглавието „Хамелеон на килима“. Книгата е отличена с наградата Перес Галдос за роман през 1975 г. Героите в повествованието живеят в тъжен и непривлекателен свят, белязан от алкохола, наркотиците и утопиите. Следват романите „Състояние на кома“, „Калима“, „Когато бяхме най-добрите“, „И в Хавана, и на небето“, „Мадрид- федерален окръг“ и др.

 Армас Марсело е автор и на есетата „Тирийци, троянци и съвременници“ - антология от негови литературни статии и есета; „Другият архипелаг“ - исторически документ за диаспората от Канарските острови към Америка, и „Варгас Льоса. Порокът да пишеш“ - задълбочено биографично, политическо и литературно проучване, посветено на перуанския писател. В кое амплоа- на романист, на хроникьор на есеист или журналист, се чувства най-добре Хуан Хесус Армас Марсело, чуйте лично от автора в Книги завинаги.

Следва - „Успоредни животописи“ (Ерго) на Плутарх - репортаж от премиерата н Румен Спасов. Университетски колектив създаде най-големия българско-френски речник - разговор на Вилия Моновска с Атанас Сугарев от „Колибри“. Опасната харизма на диктаторите - коментар на Петко Тодоров за новата книга на Лорънс Рийс (Сиела). Какво да подарим на децата за 1 юни.

Репортажи, предстоящи премиери. Още заглавия от седмицата на "Книгопис", "Хермес", "Колибри", "Сиела", "Ера", "Ентусиаст", "Обсидиан", "Еднорог" и др., много награди за слушателите, класации. И още много... в "Книги завинаги", вторник, 27 май, Алма Матер Класик ФМ, 17 ч., 88ФМ, с Гриша Атанасов и Петко Тодоров. Слушай тук